Meteen naar de inhoud
allerlei houten stempels

Wendy Wordt Wijzer – en stempelt wat af

Omdat een paar punten op mijn Wendy-Wordt-Wijzer-lijstje niet in één keer af te vinken zijn, maar gewoontes moeten worden, maak ik sinds kort gebruik van een ouderwets wondermiddel. In een nieuw jasje. Namelijk digitale stempelkaarten.

Via stempelkaarten naar gewoontes – en een Surface pen

Mindful leven is geen kwestie van één keer doen en klaar. Hetzelfde geldt voor “(bijna) altijd een opgeruimd huis”. Als dat vaste onderdelen van mijn leven moeten worden, twee gewoontes, dan zal ik er de komende maanden bijna elke dag even aan moeten werken.

En dat is lastig, want van nature vind ik het veel leuker om met iets nieuws te beginnen dan om iets vol te houden. Ik hou niet van routineklussen. Tenzij ik het “positieve” routines vind, zoals bijvoorbeeld sporten. Maar opruimen vind ik vooral vervelend. De tijd nemen om een half uur stil te zitten en te mediteren, soms ook. Het resultaat is positief, maar de weg ernaartoe is saai en zwaar.

De oplossing? Een beloningssysteem!

Sinds half maart maak ik elke dag een soort stempelkaart aan in Trello. Met daarop vijf dingen waar ik een gewoonte van wil maken. Elke stempel (lees: elk vinkje) levert 20 cent op, bij een volle kaart krijg ik 50 cent extra. Mijn uiteindelijke spaardoel / beloning is een Microsoft Surface pen (t.w.v. €109,-). Maar daarnaast beloon ik mezelf elke week met een kleinigheidje – bijvoorbeeld een goedkoop ebook of een ijsje – als ik in die week vijf of meer volle kaarten verzameld heb. Dit gaat niet van mijn “spaartegoed” af, maar is bedoeld om het vol te houden.

Ik merk dat die wekelijkse beloningen een belangrijke stok achter de deur zijn. Natuurlijk, de Surface pen lonkt, maar gedachten in de trant van ‘als ik nu mijn opruimrondje oversla, kan ik zondag misschien geen boek kopen’ zijn veel krachtiger.

Overigens werken echte, tastbare stempelkaarten waarschijnlijk net zo goed als digitale. En ze zien er leuker uit. Maar ik heb voor Trello gekozen omdat het op deze manier veel minder tijd kost om ze te maken. Bovendien zou ik die kaarten ook weer op moeten bergen, en het hele idee is juist om het opruimen leuker te maken, niet om méér op te moeten ruimen. 😉

Wendy Wordt Wijzer: de tussenstand

Aan het eind van 2020 heb ik…

 1. een paar andere sporten uitgeprobeerd;
 2. meer rust in mijn hoofd dankzij meditatie / mindfulness (hier wordt aan gewerkt);
 3. bijna altijd een opgeruimd huis (nu is het zaak om dit doorgestreept te houden!);
 4. een visagie- en schminkworkshop gedaan;
 5. een danscursus gevolgd;
 6. (beter) leren masseren (vorige week mee begonnen);
 7. vrijwilligerswerk;
 8. meerdere Random Acts of Kindness uitgevoerd;
 9. een Loesje-poster / dichtbundel / boek met een tekst van mij erin of erop;
 10. twaalf verschillende taarten / cakes gebakken (tussenstand = 2);
 11. …?
 12. …?

7 reacties op “Wendy Wordt Wijzer – en stempelt wat af”

 1. Pingback: Deze 5 interessante e-books kosten minder dan 5 euro per stuk | Wendy Weet Waarom

  1. Het werkt zeker motiverend, maar ik kan mijn eigen tempo niet bijhouden. ? Dus afgelopen week heb ik mezelf beloond met iets anders dan een ebook, namelijk een klein bloemenvaasje.

 2. Wat een goed idee, zo’n stempelkaart! Ik heb mezelf ooit een slechte gewoonte afgeleerd door elke dag dat ik het niet deed een euro aan mezelf te geven. Heb je na twintig dagen een nieuw boek;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *