Meteen naar de inhoud
deze bos bloemen kreeg ik gisteren alvast, op mijn officieuze eerste werkdag

Wendy Wordt Wijzer (een nieuwe rubriek!)

Goed, nog even over dat grote vraagstuk van mij. Zit ik op een verkeerd spoor, of steken mijn oude onzekerheden opnieuw de kop op en kost dát me mijn nachtrust, mijn (werk)plezier, enzovoorts? Of allebei?

Ik heb erover nagedacht, en volgens mij maakt het niet eens zoveel uit welke van deze scenario’s waar is.

Ze hebben namelijk allemaal (waarschijnlijk) precies dezelfde oorzaak. Het eng vinden om een positie in te nemen. Niet durven zeggen wat ik wil, of wat ik vind. Datgene doen wat ik denk dat anderen van mij verwachten. Enzovoorts. Kortom, een gebrek aan zelfwaardering.

“Wie ben ik om mijn eigen plan te trekken?”

Ik heb in mijn leven al voldoende psychologen gesproken om te weten dat ik er mag zijn. Maar tussen “weten” en “er tot in het diepste van mijn ziel van overtuigd zijn” zit een gigantisch verschil.

Zo weet ik bijvoorbeeld ook dat alcohol ongezond is, dat ik alle elektrische apparaten uit moet zetten als ik van huis ga, en dat (blog)taken samenvoegen veel tijd bespaart. En toch is mijn reactie op al die kennis meestal iets in de trant van: “Ja, bananen!”. Het zal wel.

Helaas werkt het met mijn zelfrespect al net zo. Ik wéét donders goed dat ik voor mezelf mag (en zelfs moet!) opkomen, maar ondertussen…

De macht der gewoonte

En zo gek is dat ook helemaal niet. De neiging om mezelf onzichtbaar te maken, om zo min mogelijk van mijn persoonlijkheid te laten zien, leeft immers al van kinds af aan met mij mee. Zulke diepgewortelde overtuigingen laten zich niet zomaar omver blazen door wat ik in de afgelopen vijf à tien jaar geleerd heb.

Ja, bananen!

Dikke kans dat het me nooit gaat lukken om helemaal, 100%, los te komen van die oude denkpatronen. Maar ik kan er wel voor zorgen dat ze mijn leven steeds minder bepalen.

Meer waardering, liefde, respect voor mezelf? Hoe dan?!

Allemaal leuk en aardig, maar hoe denk ik dat voor mekaar te krijgen?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar vooral door niet te handelen vanuit een verlangen naar meer zelfwaardering. Want daarmee zeg ik eigenlijk tegen mezelf dat ik nu niet goed genoeg ben, en da’s exact het tegenovergestelde van wat ik hoop te bereiken. In plaats daarvan is het beter, vriendelijker, om met acceptatie te beginnen. Oké, ik heb een probleem, en dan?

Hoe ga ik, ondanks met mijn gebrekkige zelfvertrouwen, mezelf vaker op één zetten?

Volgens mij kunnen focus en herhaling me daar erg bij helpen. Wie elke maand één doel stelt en daaraan werkt, bereikt meestal meer dan iemand die alles tegelijkertijd wil doen (om vervolgens de hele bedoeling al beu te zijn nog voordat hij of zij er iets van heeft opgestoken).

En om er zeker van te zijn dat ik hier heel 2020 (en verder?) aan blijf werken, maak ik er gewoon een rubriek van. 😀 Als stok achter de deur én als plek om mijn bevindingen van me af te schrijven en met jullie te delen.

“Alone we can do so little. Together we can do so much.”

Helen Keller

Zou het niet tof zijn als…

Dus. Geïnspireerd door het boek ‘Everything is Figureoutable‘ van Marie Forleo, en met alles wat hierboven staat in het achterhoofd, wil ik dit jaar twaalf dingen doen die mij tof lijken. Twaalf dingen – elke maand één – die ik (heel) graag zou willen doen, maar die ik door angst, onzekerheid of “laat maar” consequent voor me uit blijf schuiven.

Tot vandaag. Want als het aan mij ligt, heb ik over een jaar…

 1. een paar andere sporten uitgeprobeerd;
 2. een visagie- en schminkworkshop gedaan;
 3. een danscursus gevolgd;
 4. (beter) leren masseren;
 5. vrijwilligerswerk;
 6. meer rust in mijn hoofd (dankzij meditatie / mindfulness);
 7. meerdere Random Acts of Kindness uitgevoerd;
 8. (bijna) altijd een opgeruimd huis;
 9. een Loesje-poster / dichtbundel / boek met een tekst van mij erin of erop;
 10. …?
 11. …?
 12. …?

De drie open plekken vul ik later in. Misschien smaakt één van de andere punten naar meer, staat er iets tussen dat meer tijd nodig heeft, of kom ik gedurende het jaar (dankzij jullie?) op extra ideeën.

Januari: andere sporten uitproberen

Ik wil 2020 beginnen met een paar nieuwe, onbekende sporten. Deels omdat geen enkele maand zich zo goed leent voor sportgerelateerde voornemens, als die vlak na alle (vreet)festijnen in december. 😉 Deels omdat ik een beetje uitgekeken ben op mijn oude sportroutine. Die heeft dringend een update nodig. En deels omdat ik voor dit onderdeel niets nieuws hoef te kopen of te plannen, want ik heb al een abonnement op de sportschool.

Over twee weken de allereerste tussenstand!

Heb jij misschien tips? Wat sporten betreft, of bij mijn andere plannen?


Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Als je via deze link(s) iets koopt, ontvang ik een deel van het aankoopbedrag. Dat kost jou uiteraard niks extra’s, en het helpt mij deze blog in de lucht te houden.

7 reacties op “Wendy Wordt Wijzer (een nieuwe rubriek!)”

 1. Pingback: Wendy Wordt Wijzer - balanceren en proberen | Wendy Weet Waarom

 2. Het is zo lastig als je iets maar al te goed weet, maar het gewoon niet lukt om het zelf ook helemaal zo te voelen. Maar hopelijk gaat dit plan je hierbij helpen!
  Wat het sporten betreft is het in ieder geval denk ik belangrijk of je iets in teamverband wil doen of individueel. Wil het het bij de sportschool houden dan is het denk ik de vraag wil je alleen aan de slag of bijvoorbeeld eens kijken bij een groepsles? Veel succes!

 3. Ik heb het ook al eens op deze manier geprobeerd maar na een paar maanden was de motivatie wel wat minder. Ik duim dat het goed voor jou werkt.
  Over dat boek heb ik al veel goede dingen gehoord, misschien toch ook eens lezen.

 4. Ah, leuke rubriek, ik volg ze zeker! Die Loesje-poster zou ik echt cool vinden. Voor sporten kan ik je weinig tips geven aangezien ik echt mega couch potato ben de laatste tijd (0 motivatie want ik ben afgevallen), maar àls ik iets doe dan is het pilates of wandelen.

 5. Wat een mooie doelen en mooi ook dat je dit zo openlijk bespreekt. Ik herken het wel echt, ik ben zelf inmiddels met EMDR bezig om te kijken of dat mijn gevoel over mezelf ook wat kan verbeteren. En dan staat er ook nog een speciale cursus op de planning voor mijn zelfbeeld. Ben benieuwd of dat effect heeft en of het me lukt anders naar mezelf te gaan kijken. En zo hoop ik ook dat het jou uiteindelijk ook lukt.

 6. Mooie doelen. Ik heb ook al eens al eens gedacht om maandelijks een focus te leggen op nieuwe gewoontes of dingen uit te proberen. Maar ik blijf altijd ergens steken dus heel herkenbaar. Qua sporten denk ik dat je vooral moet uitzoeken of je iemand bent die een groepssport nodig heeft om de zetel uit te komen (zoals ik, sociale druk) of dat je best alleen kan sporten als je het maar leuk vindt.

 7. Gave rubriek en zo mooi hoe open je bent. Ik lees graag met je mee in deze zoektocht. Mooie concrete doelen ook. Qua sporten geen tips. Ik kom niet verder dan m’n dagelijkse wandeling of fietstocht;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *