Meteen naar de inhoud
drie eiken salontafels die in elkaar passen

Mijn favoriete spullen uit de kringloopwinkel

Gisteren was het Nationale Kringloopdag. Lang niet zo populair als Dierendag – waarschijnlijk omdat ’t minder aaibaar is, en de meeste verkopers er niks aan hebben – en juist daarom wil ik er even bij stilstaan. Wat zijn mijn favorieten uit de kringloopwinkel?

Blikken & Boerenbont

Mijn koektrommel komt uit een kringloopwinkel in Nijmegen. Typisch zo’n gevalletje van: “Hee, een kringloopwinkel! We kunnen hier wel even naar binnen gaan, maar ik heb niks nodig, hoor.” Totdat ik die koektrommel zag. Toen had ik natuurlijk ineens per direct een koektrommel nodig.

Ik weet alleen niet meer wanneer dat precies was. De andere blikken heb ik, zeker weten, gekocht toen ik op kamers zat. In het ‘Van Gogh’-blik bewaar ik bouillonblokjes en in het Euroblik past precies de inhoud van één zak havermout.

En toen ik terug in Brabant kwam wonen, heb ik een liefde opgevat voor Boerenbont servies. Niet te veel, want dan wordt het vreselijk tuttig. Maar gecombineerd met “normaal” (Boerenbontloos) bestek en ander eet- en drinkgerei vind ik dat ouderwetse printje erg mooi. En het is makkelijk te vinden in kringloopwinkels!

Bijzettafeltje(s)

Dit soort tafeltjes – die je onder elkaar kunt schuiven – zie je tegenwoordig overal, maar die van mij ben ik nog nooit ergens anders tegengekomen. Daarbij vind ik de vorm erg leuk en de tafeltjes zijn ook nog eens van massief hout. Lekker stevig. IKEA 0 – kringloopwinkel 3! 😀

drie eiken salontafels die in elkaar passen

Glazen

Al mijn bierglazen, wijnglazen, shotglaasjes en dessertschaaltjes komen uit kringloopwinkels. Wat eigenlijk best raar is, want als er iets makkelijk kapot valt – en de kringloopwinkel niet haalt – is het glas. Maar juist daarom kun je er maar beter weinig geld aan besteden, als je het mij vraagt.

Om ervoor te zorgen dat al die losse aankopen samen toch één geheel vormen, let ik goed op de vorm of op de kleur. Voor mij bijvoorbeeld geen bierglazen met een paarse opdruk, want dat past niet bij de rest. En de wijnglazen en dessertschaaltjes zijn allemaal van het merk Duralex. Makkelijk te herkennen en niet bepaald exclusief. Dus als er eentje kapot valt, heb ik zó een nieuwe gevonden.

Spullen worden leuker als er een verhaal achter zit, en daarvoor ben je bij de kringloopwinkel aan het juiste adres. Dessertschaaltjes die je aan een bepaald toetje doen denken. (Custardvla met hagelslag, in mijn geval.) Bierglazen van plaatsen waar je gewoond of gestudeerd hebt. En dat ene shotglaasje dat ontbreekt. (Una, dos, tres, cuatro, seis… Normaal gesproken zou ik zoiets megastorend vinden, maar bij shotglaasjes vind ik het juist wel grappig.)

Boeken

De kringloopwinkel is niet alleen mijn belangrijkste leverancier van glazen, maar ook van (fysieke) boeken. Als ik in een kringloopwinkel ben, loop ik altijd even door de boekenafdeling om te kijken of daar nog pareltjes te vinden zijn.

Soms zijn dat kleine, Engelstalige paperbacks die makkelijk mee te nemen en te ruilen zijn, voor op reis. (Al gaan de leukste exemplaren gewoon weer mee naar huis!) Soms zijn het boeken die ik al eens gelezen heb en die nét niet bijzonder genoeg waren om in een boekenwinkel te kopen. Meestal zijn het boeken waarvan ik het bestaan niet eens wist en die ik voor die paar euro’s echt niet kan laten liggen.

een stapel boeken uit de krringloopwinkel

Koop jij veel in kringloopwinkels?

4 reacties op “Mijn favoriete spullen uit de kringloopwinkel”

  1. Oh, de tafeltjes zijn zo leuk!
    Mijn interieur is een mengelmoes van Ikea, kringloopwinkel en gekregen spullen. M’n ruimte is beperkt (klein appartement) dus ik moet wel bewust kopen. Alleen wat ik héél erg leuk vind, komt erin. 🙂

  2. Die tafeltjes zijn super tof! Ik kom af en toe wil in de kringloop maar bij ons valt het echt altijd tegen qua aanbod. Ben al een hele tijd op zoek naar zo’n vintage krantenbak maar kan er geen vinden. Ik neem wel bijna altijd bordjes en schaaltjes mee.

  3. Die tafeltjes vind ik echt heel gaaf! Ik kom nooit bij de Kringloop, maar in het land der bloggers zie ik dus veel mooie kringloopvondsten, dus ik sluit niet uit dat ik het ook eens een kans ga geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *