Meteen naar de inhoud

Hoe kies (of maak) je een kleurenschema?

Ik zweer bij kleurenschema’s. Mijn kledingkast, mijn zoldertje én mijn weblog zijn er een stuk mooier van geworden.

Laat ik het geheim daarachter vandaag eens met jullie delen. 😉

Lees ook:

Een kleurenschema: hoe, wat, waarom?

Een kleurenschema bestaat uit twee of meer kleuren die goed bij elkaar passen. Supersimpel.

Maar een ruimte, of een outfit, of een website, ziet er zoveel mooier uit – en rustiger, en professioneler – als de kleuren goed op elkaar afgestemd zijn. Bovendien heb je op die manier minder spullen nodig, want de dingen die je hebt laten zich makkelijker combineren. Misschien is dat wel de belangrijkste “truc” achter een kleine-maar-fijne kledingcapsule.

En het geeft houvast bij het shoppen. (Misschien vindt niet iedereen dat een goed argument, maar ik wel!)

Wat mij betreft mag een schema trouwens zoveel kleuren bevatten als je zelf wilt. De meeste kleurenschema’s bevatten vier of vijf kleuren. Maar sommige mensen beperken zich liever tot twee of drie tinten. Ook prima. En het “palet” van mijn zoldertje bestaat uit zeven verschillende kleuren. Wit, antraciet en (eiken)hout vormen de basis, aangevuld met rood, geel en blauw. Plus wat groen, van mijn planten.

kleurenschema woning

Minimalistisch is anders. Maar omdat ik mezelf echt aan deze kleuren houd, en niet álle kleuren in álle hoeken terug laat komen, oogt het als een weloverwogen geheel. Wel veel kleur, maar geen Villa Kakelbont.

Waar kun je inspiratie vinden?

Oké. Maar wat nou als je nog geen kleurenschema hebt? Of misschien heb je al één of twee kleuren in gedachten, maar vind je dat nog wat weinig? Kijk dan eens op de volgende plekken.

 • De natuur. Het schijnt dat kleuren die van nature naast elkaar voorkomen, altijd goed bij elkaar passen. Dat vind ik een radicale stelling, maar er zijn absoluut mooie kleurencombinaties te vinden in de buitenlucht. Of in een bos bloemen. Maak er een foto van en voilà, je hebt een kleurenschema.
 • Spullen / kleren / design. Kijk eens goed naar de kleuren van je favoriete jurk, of naar de etalage van een winkel. Je zou het zomaar vergeten, en niet altijd zeggen, maar er is serieus nagedacht over die kleurencombi’s. Enneh, beter goed gejat dan slecht verzonnen!
 • Kleuren-websites. Er zijn ook websites vól met kleurenschema’s. Color Palettes is mijn favoriet voor “de echte wereld” (interieur / kleding) en voor digitale projecten gebruik ik meestal Paletton en Canva.

En inspiratiebronnen combineren mag natuurlijk ook!

Voor het kleurenschema van mijn weblog ben ik bijvoorbeeld begonnen met mijn lievelingskleur (groenblauw). Die kleur komt in designs vaak voor samen met (licht)grijs en roze. Mooie kleuren, maar er ontbrak nog iets. Het was te… koel?

Na wat prullen in Paletton kwam oranje erbij. Ik hou eigenlijk helemaal niet van oranje, maar het is wél een kleur die voor creativiteit en optimisme staat. Zeg nou zelf, daar kan een blogger toch best wat van gebruiken? En met de toevoeging van oranje heb ik eindelijk het gevoel dat het kleurenschema van mijn blog compleet is.

kleurenschema blog

Niet veel later maakte ik trouwens onderstaande foto. Toegegeven, er is een filter overheen gegaan, maar de kleuren waren er! Groenblauw, oranje, roze en grijs. In de natuur.

Yes!

een mooie zonsondergang in Breda

8 reacties op “Hoe kies (of maak) je een kleurenschema?”

 1. Als illustrator en animator ben ik gewend om met kleurenschema’s te werken. Ik vind het fijn werken en je producten hebben gewoon veel meer eenheid wanneer je hetzelfde kleurenschema gebruikt.

 2. Ik vind oranje normaal ook helemaal niet zo’n mooie kleur, maar wel in zonsondergang uiteraard en op je blog staat het ook heel leuk inderdaad! Leuk dat het kleur verandert van roze naar oranje bij “reactie plaatsen” 😀

  1. Dankje!
   Ik moest me echt even over mijn afkeer voor oranje heen zetten. Die kleur komt zowel op mijn zoldertje als in mijn kledingkast helemaal niet voor (najah, behalve dan wat oranje spul voor Koningsdag en EKs/WKs). Terwijl het helemaal geen superlelijke kleur is ofzo. Zeker niet in combinatie met andere kleuren. Te snel veroordeeld, blijkbaar. 😉

 3. Ik ga voor het interieur van mijn huis dit ook proberen toepassen, maar ik ben daar heel slecht in. Voor kledij heb ik er meestal lak aan en speel ik ofwel op twee kleuren ofwel kei hard op colourblocking, dan past alles bij alles ?

  1. Hahaha, ja, dat kan natuurlijk ook! 😀
   En een tip voor het consequent blijven toepassen: een foto/afbeelding van het kleurenschema op je telefoon zetten! Zodat je het er altijd even bij kunt pakken als je in een winkel staat te twijfelen.

 4. De kleuren passen zo inderdaad heel goed bij elkaar. Ik werk zelf eigenlijk nooit met kleurenschema’s. Ik moet echt op internet kijken om te weten welke kleuren goed bij elkaar passen, maar een keer naar m’n favoriete jurkjes kijken vind ik ook een goed idee;).

  1. Dankje! ? Ik heb de hulp van internet en van professionele designers ook echt wel nodig hoor. Die weten 100x beter welke kleuren goed bij elkaar passen, dan ik. Maar juist daarom zijn die schema’s zo handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *