Meteen naar de inhoud
Een jonge vrouw zit op de stoep en kijkt naar haar smartphone.

Deze dingen moet je weten voor je begint met online daten

Vorige week, op een verjaardagsfeestje, kreeg ik plotseling de titel van “expert” op het gebied van online daten.

Een dubieuze eer, en zwaar overdreven, als je het mij vraagt. Maar het bracht me óók op een idee. Want waarom zou ik die hard bevochten kennis eigenlijk voor mijzelf houden?

Wat zijn de dingen die je moet weten voor je begint met online daten?

En hee, dat rijmt. Als daar geen leuke blogpost in zit… 😉

1. “Wees geen dwaas,
blijf het algoritme de baas.”

Als je mij vraagt wie ik een expert vind op het gebied van online daten, zeg ik Amy Webb. Bekijk haar TED-talk, “How I hacked online dating”, als je dat nog niet gedaan hebt. Informatief én hilarisch.

De manier waarop zij het daten heeft aangepakt is veuls te cijfermatig voor mij, maar op een aantal punten heeft ze absoluut gelijk.

Zoals deze: “While the algorithms work just fine, you and I don’t, when confronted with blank windows”.

De website/app die ik gebruik, OKCupid, biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om vragen te beantwoorden. Niet zomaar een paar vragen, nee, véél vragen. Honderden vragen.

En daar is niks mis mee, maar er staan ook vragen tussen zoals “How do you feel about documentaries?”. En “which superpower would you rather have?”. Vragen waarvan het mij, eerlijk gezegd, geen drol uitmaakt wat iemand erop antwoordt.

Ik kijk graag naar documentaires, maar moet dat mijn partnerkeuze beïnvloeden? Knap ik af op iemand die een hekel heeft aan documentaires? Zijn documentaires zo belangrijk voor me, dat het deel uit zou moeten maken van mijn toekomstige relatie(s)? …Nee.

Denk dus goed na over wat je op je profiel zet. Wat vind je belangrijk, en wat niet?

Hoe minder ruis, hoe beter.

2. “Reageert er geen ziel?
Verander je profiel!”

Amy Webb heeft nog een ander goed punt.

Als er weinig leuke mensen op je reageren, dan ligt dat niet alleen aan de concurrentie, maar ook aan jou. Of beter gezegd: aan jouw profiel.

Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn eigen praktijk.

Sinds een paar maanden heb ik een kort kapsel. En aangezien ik mezelf niet vaak op de foto zet – of laat zetten – heb ik vooralsnog maar één leuke foto van mezelf met kort haar.

Als ik die foto gebruik als profielfoto, levert dat bijna niets op.

Zet ik daarentegen een oudere foto vooraan, waarin ik lang haar heb en een iets zichtbaarder decolleté, dan komen er “ineens” een hoop berichtjes binnen.

Daar kun je van alles en nog wat van vinden – dat doe ik ook – maar het toont in elk geval aan dat kleine, oppervlakkige profielwijzigingen een groot verschil maken in de wondere wereld van het online daten.

En dat je daar zelf de hand in hebt.

Een paar tips (van Amy Webb):

  • Gebruik niet te veel tekst, maar ook niet te weinig. Populaire profielen bevatten gemiddeld 97 woorden.
  • Hoe specifieker de beschrijving, hoe groter de kans dat iemand (te) snel op je afknapt. “Ik hou van films” werkt beter dan “mijn favoriete film is Pirates of the Caribbean“.
  • Gebruik positieve woorden. Maak een profiel dat uitnodigt en benaderbaar is, in plaats van afschrikt.
  • Als je een leuk berichtje krijgt van iemand, reageer dan niet te gretig. Ook dat schrikt af. Echt, één reactie per 12-24 uur is genoeg.
  • En ja, de foto’s doen ertoe. Kies of maak dus een paar foto’s van jezelf waarop je er aantrekkelijk uitziet.

Tot zover over je profiel. Nu wordt het tijd voor het echte werk. 😀

3. “Klikt het in de app? Spreek af vóór je vlinders heb!”

(Ja, ik weet dat het eigenlijk “hebt” moet zijn. Maar dan rijmt het niet.)

Heb je iemand gevonden die je wel leuk lijkt? En wijzen de eerste berichtjes erop dat jullie aardig op dezelfde golflengte zitten? Spreek dan zo snel mogelijk in het echt af.

Als er één ding is wat je moet weten voor je begint met online daten, is dit het. Ook al heeft Amy Webb het er niet over. (Expert-punten voor Wendy!)

Zo snel mogelijk, in het echt.

Want stel dat je in het echt geen klik voelt met die ander. Waarom zou je dan je kostbare tijd aan die persoon blijven besteden?

En als die ander in het echt juist wél even leuk is als online – of zelfs nog leuker – waar wacht je dan nog op?! Straks word je genadeloos ingehaald door een concurrent!

Dan heb ik het nog niet gehad over de (kleine) kans dat je met een catfish te maken hebt. Een nepprofiel. Maar de enige manier om erachter te komen of de persoon waarmee je contact hebt degene is die je op de foto’s ziet, is door – je raadt het al – in het echt af te spreken.

Dus, kortom, elkaar zo snel mogelijk in het echt ontmoeten is helemaal geen slecht idee. Integendeel.

Liefst vóórdat je gevoelens voor de ander krijgt. Dat kan je een hoop hartzeer besparen.

Spreek gewoon ergens af – op een openbare plek (!!!) – en ga samen iets drinken ofzo. Meer hoeft dat niet te zijn. Christina Wallace – van een andere leuke TED-talk over online daten – noemt dit de “zero date“. De date vóór een (eventuele) eerste date.

De zero date. Knoop het in je oren.

4. “Wie iets goed wil leren,
moet vooral veel repeteren.”

Die zero dates brengen me bij het laatste punt. Oefening baart kunst.

Volgens Christina Wallace kun je gerust drie zero dates in één avond proppen. Wat mij betreft een prima plan, al word ik behoorlijk scheef aangekeken als ik vertel dat ik drie van dat soort afspraakjes heb op twee weken tijd(!). Dus of het slim is om daar open over te zijn, is een tweede.

Maar goed. Laat je daardoor vooral niet tegenhouden. Regel zoveel zero dates als je wilt. Leer wat nieuwe mensen kennen. En als je merkt dat een bepaalde datingsite of -app niet bij je past, probeer dan gewoon een ander.

Ik ben na een maandje Pepper (mwoah) overgestapt op OKCupid. Ook heb ik Once eventjes uitgeprobeerd maar dat was één groot drama. Voor mij althans.

Het duurt misschien even voordat je je draai gevonden hebt. Maar als het goed is brengt elke (zero) date je dichter bij iemand met wie het heel goed klikt. En het levert je sowieso een pak mensenkennis en leuke verhalen op.

En dat is volgens mij alles wat je moet weten voor je begint met online daten. Dus, waar wacht je nog op? 😉

Heb je nog vragen voor deze “expert”? En voor de ervaren online daters: mis ik iets?

Foto:  Communicating from the Gutter” door Michael Coghlan, licentie CC BY-SA 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *