Meteen naar de inhoud

Waarom een eigen domeinnaam zo tof is

Een jaar geleden verhuisde wendyweetwaarom.wordpress.com naar hier. Met een eigen domeinnaam hoopte ik mijn weblog een flinke oppepper te geven. Enneh, SPOILER ALERT, da’s gelukt! 😀

Maar waarom eigenlijk?

Een financiële stok achter de deur

Sinds deze hobby geld kost, neem ik mijn blog een stuk serieuzer.

Mijn dure fitnessabonnement werkt precies hetzelfde. Ik kan de kosten van dat abonnement alleen maar voor mezelf verantwoorden als ik minstens twee à drie keer per week ga sporten. En zelfs nu dat niet meer als een verplichting voelt, maar als iets leuks, weegt die 70 euro per maand nog steeds (zwaar) mee.

Tijd is geld, maar andersom werkt het dus blijkbaar ook.

Het afgelopen jaar verschenen er 114 berichten op deze weblog. Dat zijn er nét iets meer dan in de vier jaar daarvoor. Vier jaar!

En natuurlijk had ik de tijd die nodig is om 114 berichten te schrijven, in theorie ook “gratis” kunnen vrijmaken. En laten we de enorme spurt dankzij ’40 Dagen Bloggen’ niet vergeten! (Naast de aanschaf van een eigen domeinnaam kan ik deelname aan een blogchallenge ook zeker aanraden.)

Maar de statistieken liegen er niet om.

Meedoen met de profs

Hoe meer tijd ik in mijn weblog stop, hoe meer ik erover leer. En wil leren.

Dat kan af en toe best frustrerend zijn, want er zijn altijd mooiere blogs te vinden, met méér bezoekers, interactie, fantastische verhalen, guest posts, enzovoorts.

Terwijl niemand “ineens” een fantastische blog heeft. Dus als ik (a) die neiging tot vergelijken probeer los te laten, (b) voor mezelf leuke en realistische doelen stel en (c) lekker door blijf bloggen, dan kan ik daar alleen maar van leren. En groeien.

het scherm van mijn laptop, met daarop mijn eigen domeinnaam, 'www.wendyweetwaarom.com'

Ook hier geldt trouwens dat je niet per se een domeinnaam hoeft te kopen om je website naar een professioneler niveau te tillen. Maar het helpt wel.

Meer vrijheid en inzicht

Vooral als je niet alleen een domeinnaam koopt, maar ook de hosting, dus de “ruimte” daarachter. Want hoe meer jij de eigenaar bent van jouw website, hoe meer knoppen je krijgt om aan te draaien. (Knutselen voor nerds. Jippie! <3 )

Ik heb mijn domeinnaam en hosting gekocht bij One.com. Er zijn goedkopere aanbieders te vinden, maar One.com staat (terecht) goed aangeschreven, heeft speciale WordPress-pakketten en biedt ook “.nl” domeinnamen aan. Die gebruik ik nog niet, maar je weet maar nooit wat de toekomst brengt.

Het eerste jaar betaalde ik trouwens €72,01 voor de domeinnaam en hosting. Oftewel €0,63 per blogpost. Best netjes, toch?

(Als je via deze link een hostingpakket aanschaft bij One.com, krijg je €14,- korting. Hoe tof is dat? En neen, deze blogpost is niet gesponsord. Ik ben gewoon een tevreden klant.)

En ook al duurde het even voordat ik die vrijheid en inzichten echt wist te benutten, inmiddels ben ik hartstikke blij met de overstap naar een eigen “.com”-adres. En weet ik meer over webdesign, content marketing en Google Analytics dan ik een jaar geleden voor mogelijk hield. 😉

Heeft jouw website een eigen domeinnaam? Wat is of was voor jou de grootste reden om daar (niet) aan te beginnen?

9 reacties op “Waarom een eigen domeinnaam zo tof is”

 1. Pingback: De basisuitrusting van een blogger | Wendy Weet Waarom

 2. Goedkoop is duurkoop zeker in de websitewereld. Ik zat eerst ergens anders en raakte alles kwijt. Gelukkig had ik zelf alles bewaard. Ben ook bij one.com zeker als je Engels spreekt kan je altijd bij ze terecht. Ze hebben mijn fouten al een paar keer goedgemaakt en de back up die ze maken, das toch ook wel fijn.

 3. Na een maand bloggen ben ik meteen overgestapt op een webhost en dus een eigen domeinnaam. Kost een beetje, maar vond het meteen veel leuker! Zit er wel over na te denken om misschien over een paar jaar mijn blog ‘om te dopen’ naar mijn volledige voor- en achternaam. Dat vind ik er ook wel tof uitzien.

  Liefs,
  Marloes

 4. Ik koos ervoor omdat ik het er leuker uit vind zien. Mijn inspiratie was alleen beperkt. Toen er nieuwe extensies vrijkwamen, heb ik er daarom een gekozen met mijn naam. Grappig dat je het bedrag per jaar hebt omgerekend naar prijs per post. Dat valt best mee.

  1. Die nieuwe extensies zijn inderdaad erg leuk! Alleen had ik dus al een naam, “Wendy Weet Waarom”, en daarbij klinkt “punt com” ’t best. 🙂

 5. Het kan echt zó lekker zijn om bezig te zijn met bloggen. Volgens mij heeft iedereen in blogland dat. Toen ik begon, besloot ik gelijk voor een (betaald) eigen domein te gaan bij WordPress. Het bevalt me heel goed, hoewel ik voor Google Analytics zou moeten updaten. Soms wil ik dat, maar in de kosten scheelt dat toch wel heel veel. Nu betaal ik nog geen honderd euro per jaar en dat worden er dan driehonderd. Ik geloof dat ik dan toch echt eerst even wat professioneler wil worden;).
  En lekker bezig, met zoveel berichten in een jaar!

  1. Wat stoer dat je gelijk een eigen domein gekocht hebt! Ik heb dat heel wat langzamer aangepakt. En 300 per jaar is wel erg veel, ja! :O Ik betaal nu, het tweede jaar, ongeveer 110 euro. Da’s meer dan het jaar daarvoor (instapactie…) maar nog steeds een leuk bedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *