Meteen naar de inhoud
mijn handen op het toetsenbord van mijn laptop

De basisuitrusting van een blogger

Wie mij kent, weet dat ik groot voorstander ben van zo min mogelijk tierelantijntjes. Geen onnodige opsmuk, alsjeblieft.

Die houding heeft uiteraard ook een effect op mijn hobby’s. Waarvan deze blog de grootste is. Hoe ziet de basisuitrusting van een blogger er (wat mij betreft) uit?

Spullen / hardware

Je kunt op zich best bloggen vanaf een smartphone – dat doe ik als ik op reis ben – maar een laptop of desktop werkt een stuk makkelijker.

Sinds twee jaar heb ik een Acer Aspire 5. Een tweedekansje van Coolblue. Maar volgens mij is elke moderne computer met internetverbinding geschikt om mee te bloggen. (Het vraagt vooral inspanning van de blogger zelf.) Al vind ik een groot scherm en dito toetsenbord wel een aanrader.

Daarnaast mag een goede camera niet ontbreken.

De meeste foto’s op mijn blog schiet ik gewoon met mijn telefoon (nu een refurbished Samsung Galaxy S10e). Maar ik heb ook twee “echte” fotocamera’s, die allebei al meer dan 10 jaar meegaan. Een spiegelreflexcamera (Nikon D50) en een compactcamera (Fujifilm Finepix S1500).

Bekijk ook: “Safari” en “Weekendje Dublin / Ierland (foto’s)”

De blog zelf

Als iemand overweegt om – voor de lol – te gaan bloggen maar nog niet weet waarover en onder welke naam, dan zou ik die persoon aanraden om (gratis) te beginnen op WordPress.com. Zo ben ik ook begonnen.

Toen mijn ambitie serieuzere vormen kreeg, heb ik een eigen domeinnaam en hostingpakket gekocht (bij One.com). Misschien niet essentieel – want het kan dus ook gratis – maar wat mij betreft is het wel dé manier. Veel meer mogelijkheden dan wanneer je een blog ergens “onderbrengt”. Leve de vrijheid!

Als klant van One.com mag ik jullie trouwens 14 euro korting aanbieden op een hostingpakket naar keuze. Volg de link om die korting te krijgen!

Lees ook: “Waarom een eigen domeinnaam zo tof is”

Voor de achterkant van de blog – de werkomgeving – raad ik WordPress aan. (Volgens mij moet ik de eerste blogger die nog nooit met WordPress gewerkt heeft nog ontmoeten?)

De voorkant is natuurlijk een kwestie van smaak en van het soort blog. Ik gebruik al een tijdje het thema Neve.

Wat is op dit vlak essentieel? Een thema dat aan je wensen voldoet, mobielvriendelijk is, en snel laadt. Op die laatste twee punten kom ik nog terug. Het eerste punt is vooral een kwestie van rondsnuffelen en jezelf de vraag stellen wat je wensen precies zijn.

Om je website helemaal naar je eigen hand te zetten, kun je plugins gebruiken. De volgende (gratis) plugins zijn wat mij betreft cruciaal:

 • Lazy Load en WP Super Cache – twee plugins die je blog sneller maken;
 • Really Simple SSL – ter beveiliging van je website;
 • reCaptcha by BestWebSoft – of een andere plugin om spam tegen te gaan;
 • Yoast SEO – helpt je bij het vindbaarder maken van je blog in Google;
 • GA Google Analytics – als je de bezoekersaantallen wilt monitoren via Google Analytics.

Software & websites

Ter ondersteuning van het bloggen gebruik ik Notion en, in steeds mindere mate, Evernote.

Als ik nu met een blog zou beginnen zou ik alles in Notion bijhouden. Een blogkalender, losse inspiratieflodders, doelstellingen, enzovoorts. Maar bij mij staat er nog een hoop in Evernote en ik krijg dat niet fatsoenlijk overgezet. Dus dan maar zo.

Afbeeldingen bewerk ik in Google Foto’s, Microsoft Foto’s (als het alleen even bijsnijden is) en soms in Adobe Photoshop of Lightroom.

De websites die ik als blogger regelmatig gebruik, zijn:

Tot slot: ik vind het van wezenlijk belang dat mijn website toegankelijk is, ook voor mensen met een beperking. Daarom check ik – als ik overstap op een nieuwe look – altijd even hoe het zit met de toegankelijkheid.

Ben jij een blogger in spé? (Yesss!) Dan hoop ik dat ik je hiermee over die drempel heb geholpen. Alle begin is moeilijk, maar je mag me altijd iets vragen.

En voor de bloggers onder ons: komt dit een beetje overeen met jullie basisuitrusting? Welke tips ontbreken hier nog?

9 reacties op “De basisuitrusting van een blogger”

 1. De tip gratis te beginnen maakt ook wel dat mensen makkelijker stoppen als het lastig lijkt te worden. Vooral als die mensen gratis beginnen met een google pagina, dat werkt zo onhandig. Allereerst dat wanneer je reageert met je google account je blog er niet bijstaat. Dus ja WP is een echt goede tip en one.com ook. Zeker als je Engels kan schrijven heb je dag en nacht hulp met je blog.

 2. Mooi compleet lijstje zo waar ik me goed bij kan aansluiten! Akismet vind ik ook echt een lifesaver tegen spam. Ik heb trouwens het programmaatje PIXresizer op mijn computer staan om foto’s te verkleinen. Daar kun je ook heel makkelijk hele mappen tegelijk mee doen. En het is gewoon gratis!

  1. Bedankt voor de tip! Ik comprimeer meestal maar één foto tegelijk, want ik heb het batchen van blogtaken nog niet helemaal onder de knie 😅, maar toch, handig om te weten dat er ook gratis software voor bestaat.

  1. Oeh, dat is zeker handig! Bedankt voor de tip! Ik ben nog niet zo goed in het batchen van taken – in één keer meerdere foto’s klaarzetten op mijn blog – maar dat is wel iets waar ik naartoe wil werken. En dan is een app (of een programmaatje zoals PIXresizer, zie tip van Audrey) vast een beter idee dan comprimeren via een website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *