Meteen naar de inhoud

Toffe Dingetjes 18 | juni 2021

Met onder andere een goed getimed weekendje Zeeland, de zoektocht naar een zomerrooster, en (eindelijk) een langverwachte vaccinatie.

Belevenissen

Mijn ouders zaten halverwege juni een weekje in een bungalow in Westkapelle. En vroegen of wij (mijn broer, zijn vriendin en ik) zin hadden om het weekend met hen aan de kust door te brengen? Uh, ja!

Toevallig was het net die week hartstikke warm, maar aan het water zijn zulke temperaturen nog best te doen.

We maakten onder andere een flinke wandeling langs de kreek en leerden hoe je een windscherm tot zonnescherm verbouwt. Ik ben ook – als enige van de groep, stelletje flauweriken – in dat weekend de zee in geweest. Die zat alleen vol met kleine kwalletjes, dus dat duurde niet lang.

Het water voelde iets warmer aan dan in april, maar aangenaam warm is toch echt anders. Brrr.

Door dat weekendje weg bleven er gelukkig nog maar een paar dagen over om, op een warme zolderkamer in Breda, een eind weg te zweten. Zo min mogelijk bewegen, zo weinig mogelijk kleding aan, en hopen dat de temperaturen snel een klein beetje zakken.

Door de warmte, de lange dagen en het EK voetbal schoof mijn dagindeling een flink stuk naar achteren.

Maar ik heb daarin nog geen modus gevonden die écht lekker werkt. Want om half acht voel ik me minder bezwaard om mijn dag rustig op te starten (blogs lezen, een beetje aquarellen, …) dan om half tien. En of ik nu om half tien ’s avonds of om half twaalf naar bed ga, vanaf een uur of acht gaat mijn hoofd langzaam in slaapstand.

Alles twee uur opschuiven, dat gaat niet zomaar. Dus nu krabbel ik weer een beetje naar voren. Nederland en België liggen toch uit het EK, en het is minder warm. Back to ochtendmens.

Eten

En wat aten we aan het strand? Friet natuurlijk! Dat smaakt nergens zo goed als daar.

Een week of twee later heb ik de kokos-aardbeienplaattaart die vorig jaar zo’n succes was, nog eens gemaakt. Met als resultaat? Een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het nog steeds een machtig lekkere taart, maar ik kan ‘m niet meer maken of eten zonder aan een zeker persoon te denken. En dat is een beetje zuur.

Waarschijnlijk wordt dat over een paar taarten wel minder.

Boeken

De afgelopen weken heb ik het boek ‘Intimiteit’ gelezen, van Paul Verhaeghe. Het is het allereerste boek dat ik geleend heb omdat het me op Goodreads werd aangeraden.

Die tips ga ik vaker opvolgen.

Al vind ik de titel nogal misleidend. Die suggereert namelijk dat het boek voornamelijk over intimiteit gaat. In werkelijkheid heeft Verhaeghe een heleboel boeiende thema’s rondom intimiteit onderzocht en beschreven.

Aan de hand van vele voorbeelden uit de praktijk onderzoekt Verhaeghe actuele kwesties en vragen rondom intimiteit: hoe dachten en denken we over de kloof tussen lichaam en geest? Is die splitsing niet achterhaald? Hoe zien we ons eigen lichaam nu het internet de plaats van de kerk ingenomen heeft? Welke rol speelt opvoeding in de verhouding tot je eigen lichaam? Wat is de invloed van traumatische ervaringen zoals geweld en seksueel misbruik? Zijn we überhaupt in staat om samen te vallen met onszelf? En: hoe kunnen we een duurzame intieme relatie opbouwen met iemand anders?

Over het boek ‘Intimiteit’ van Paul Verhaeghe

Zoals je kunt zien is de samenvatting heel open en eerlijk over de inhoud, maar die had ik niet gelezen. En dus verwachtte ik een boek met een psychologische of seksuologische inslag, maar kreeg een boek dat eerder in de sociologie-hoek thuishoort.

Ook goed. Daar niet van.

Die onverwachte invalshoek bleek juist extra interessant en leerzaam te zijn. En “actuele kwesties en vragen rondom intimiteit” verkoopt waarschijnlijk nog niet half zo goed als gewoon “intimiteit”. Dus ik snap het wel.

Als je niet vies bent van dit onderwerp, noch van academisch leesvoer, kan ik je ‘Intimiteit’ zeker aanraden!

Wel jammer dat het gepubliceerd is vlak voordat de coronacrisis uitbrak. Met dat erbij was het helemaal interessant en actueel geweest.

Nog meer toffe dingetjes

 • Ik heb mijn eerste coronavaccinatie binnen! Omdat ik al eens corona gehad heb, zou ik nu volledig gevaccineerd moeten zijn. Na de prik ben ik een paar dagen vreselijk mottig geweest. Alle coronasymptomen op een stokje. En nu twijfel ik of ik wel of niet een tweede prik zal aanvragen. Als het niet nodig is, is het niet nodig. Maar ik ben er niet helemaal van overtuigd dat ik na één prikje volledig beschermd ben tegen het virus.
 • Begin juni schilderde ik meer dan eind juni, door de invoer van dat zomerrooster. Dat wil ik deze maand weer terug oppakken.
 • Het was Pride-maand! Zo tijdens het EK bleek nog eens extra dat “we” er nog niet zijn qua acceptatie, en dat die regenboog ook steeds meer een commercieel middel wordt. Maar hè, even van de zonnige kant, er was aandacht voor. En er kwamen een heleboel regenbogen voorbij!
 • Ik heb eindelijk een zakelijke bankrekening. Van tevoren dacht ik dat ik dat zó even van mijn lijstje af zou vinken. Viel dat even tegen. Mijn hemel. 😩 Maar nu heb ik ‘m dan eindelijk.
 • De terrassen, cafés en restaurants zijn weer open! Niet dat ik daar nu de deuren platloop, maar toch.
 • Er kwamen – door het wisselvallige weer – een paar hele mooie luchten voorbij.
Terwijl ik deze foto maakte, hoorde ik ineens: “Mooi, hè?” Mijn onderbuurvrouw had me gespot, hihi.

Hoe was jouw juni?


Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Als je via deze link(s) iets koopt, ontvang ik een deel van het aankoopbedrag. Dat kost jou uiteraard niks extra’s, en het helpt mij deze blog in de lucht te houden.

4 reacties op “Toffe Dingetjes 18 | juni 2021”

 1. Wat een fijn lijstje! Of ja, op de reactie op je eerste prik na dan. De tweede prik toch nemen is wel echt belangrijk voor optimale bescherming. Ook echt leuk om zo’n weekendje aan het strand door te brengen.

  1. Dat was zeker leuk! Gezellig én een beetje verkoelend. Wat die tweede prik betreft, ik ben wel van plan om die te halen. Maar ik heb de GGD gisteren aan de telefoon gehad vanwege mijn vaccinatiebewijs, en zij beschouwen mij nu als volledig gevaccineerd. Als het inderdaad goed is om een tweede prik te halen, dan vind ik het gek dat ze daar niet bepaald op aandringen, zeg maar. Dat roept bij mij vraagtekens op over de noodzakelijkheid ervan.

 2. Goed dat je wat warme zomerdagen op je zolderkamer bent misgelopen. Ik heb ook een vrij warm appartement op de bovenste verdieping. Dan is het binnen toch veel beter te doen met dit weer.

  1. Ja he? Ook met dit weer heb ik wat te klagen trouwens – al die regen hoeft nu ook weer niet – maar dit is binnen wel véél beter vol te houden dan wanneer het zelfs ’s nachts warmer dan 20 graden is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *