Meteen naar de inhoud
kaft "Well, That Escalated Quickly"

Tip: “Well, That Escalated Quickly”

Het laatste boek dat ik gelezen heb – “Well, That Escalated Quickly” van Franchesca Ramsey – heeft (zoals ik de vorige keer al aangaf) een goede indruk op mij gemaakt, dus daar ga ik nu lekker een hele blogpost / recensie aan wijden. Waarom (of wanneer) raad ik dit boek aan?

Ooit – acht maanden geleden – zag ik Franchesca Ramsey voorbij komen in een interview met Marie Forleo (een life coach). En hoewel het eventjes tijd kostte om door die Amerikaanse laag van …opzichtigheid?… heen te komen: ik vond Franchesca vrijwel meteen een leuke vrouw. Mooi ook, met haar expressieve gezicht en die lange locs. (“There’s nothing dreadful about my hair.”)

Snel geëscaleerd

Dus toen zij een maand geleden wéér bij Marie Forleo verscheen, om over haar nieuwe boek te praten, was ik vrij snel verkocht. Daarvoor hoefde ze alleen maar even te vermelden dat het over zaken als identiteit, gerechtigheid, racisme en activisme gaat.

En dan die titel. “Well, That Escalated Quickly – Memoirs and Mistakes of an Accidental Activist“. Na mijn bezoek aan Oekraïne, waar ik een heleboel leerde over activisme en “artivism” (activisme via kunst), heb ik onwijs veel bewondering voor al die mensen die zich keihard inzetten voor een betere wereld – en probeer ik zelf ook mee(r) te doen. En “Well, That Escalated Quickly”… Wel, dat past de laatste tijd uitstekend bij mijn leven. 😉

WTEQ valt grofweg op te delen in drie stukken: Franchesca’s eigen rise to fame (inclusief de fouten die zij toen maakte), de lessen die zij inmiddels geleerd heeft én concrete tips voor activisten in de dop. Wat betekent ‘cisgender’ of ‘privilege’ precies? Welke media, zegswijzen en woorden zetten aan tot het buitensluiten van bepaalde groepen mensen? Hoe kun je reageren op een botte of ronduit foute opmerking? Wat kun je verwachten als je iemand ‘ontvriendt’ op Facebook, vanwege een kwetsend bericht? En hoe zorg je niet alleen goed voor de wereld, maar óók voor jezelf? (Even goed opletten, Wendy…)

Oordeel (niet te snel!)

Franchesca deelt haar kennis op een goed geïnformeerde, open en humoristische manier. Soms komt ze misschien iets te lollig of te hard uit de hoek, maar dat wéét ze. En daarbij, je mag van een geoefende komediante ook verwachten dat ze scherper is dan – pak-‘m-beet – de gemiddelde overheidstrainee… (Ik zeg maar wat.)

Ik ben blij dat zij de lezers van WTEQ een persoonlijk inkijkje heeft gegeven in het leven van een mensenrechtenactivist. Een leven dat niet altijd over rozen gaat en waarin goedbedoelde pogingen soms totaal verkeerd uitvallen (om er later een stukje wijzer op terug te kunnen kijken – zonder ooit uitgeleerd te raken)… Maar op deze manier maakt Franchesca het ons in elk geval iets makkelijker om óók als activist, of op zijn minst iets begripvoller, door het leven te gaan.

Het Engelstalige ebook “Well, That Escalated Quickly” kun je onder andere bemachtigen via Bol.com.

 

1 reactie op “Tip: “Well, That Escalated Quickly””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *