Meteen naar de inhoud
een grote hoeveelheid muntgeld

Stel, ik win een loterij… [25 vragen in 52 weken, deel 16]

De vraag wat je zou doen als je een loterij wint, beantwoorden we allemaal wel eens. Wel meer dan eens, zelfs.

Maar stel dat je na het kopen van een huis, het maken van een wereldreis én een gulle donatie aan het Lilianefonds, Natuurmonumenten of een ander goed doel nog steeds bakken met geld over zou hebben. Wat ga je dan doen?

En waarom doe je die dingen nu niet?

Sowieso zou ik aan één (wereld)reis niet genoeg hebben – inspiratie te over – dus een deel van het overgebleven geld zou ik opmaken aan meer reizen. Voor mezelf, maar ook voor anderen.

Tijdens mijn vorige baan heb ik bijvoorbeeld mijn ouders een keer meegenomen naar Boedapest, en een deel van hun kosten betaald. Het lijkt me erg leuk om hen (en andere lieverds) vaker op dat soort reisjes te trakteren. Alleen, op dit moment leent mijn financiële situatie zich daar niet voor.

Een ander deel van het overgebleven geld zou ik gebruiken om studies en cursussen van te betalen. Nieuwe dingen leren is sowieso leuk, maar ik kom er ook langzaam maar zeker achter welke studie ik had moeten doen. En da’s niet de studie die ik gedaan heb. Dus als ik de mogelijkheid zou krijgen om mezelf bij te spijkeren in een andere richting… Of andere richtingen…

En nee, daar heb je geen bakken met geld voor nodig. Anders zou ik nu ook geen opleiding Online Marketing kunnen volgen. Alleen voelt het op dit moment alsof ik noodgedwongen maar wat aan het klungelen ben. Terwijl een grondige aanpak vast veel beter zou werken.

Tot slot zou ik, als het geld haast niet op kan, een wat meer nomadische levensstijl opbouwen. Denk ik. Deze vind ik lastig, want ik heb niet heel helder voor ogen hoe dat eruit zou moeten zien. Maar het lijkt me heel tof om minder afhankelijk te zijn van mijn plekje hier. Om mijn koopwoning – die ik nu niet heb, maar als miljonair natuurlijk wel – een deel van het jaar te kunnen verhuren. En/of ik zou een mooi Volkswagenbusje kopen. En/of een appartement in Berlijn of Boedapest. Ofzoiets.

Daar ben ik dus nog niet helemaal over uit. Maar gelukkig(?) sta ik niet op het punt om een enorm geldbedrag te winnen.

Wat zou jij doen als je de loterij wint, na alle “standaard” dingen?

Twee weken geleden: “Hoe wil ik herinnerd worden?”
En de volgende keer: “Welke kanten van mezelf stop ik het liefst weg?”


Foto: “Wealth of Nations” door arbyreed, licentie CC BY-NC-SA 2.0

7 reacties op “Stel, ik win een loterij… [25 vragen in 52 weken, deel 16]”

 1. Ik zou dan wel minder gaan werken (oke, nu heb ik even helemaal geen baan, maar uitgaand van dat ik binnenkort wel een baan heb ;-)) en meer tijd steken in vrijwilligerswerk in de buurt en projecten voor mezelf. Maar net als veel anderen speel ik ook helemaal niet mee.

 2. Zeker geen geld aan een goed doel geven zoals jij noemt maar in mensen hun hand stoppen zodat ik zeker weet dat het niet in de zak van de directeur gaat. Het huis opknappen en 2 stukken grond kopen. En vervolgens schaapjes en kippen en waarschijnlijk ook nog een paar koeien en geiten en lama’s en ezels. En nokken met werken.

  1. Haha, lekker concreet! Aan zo’n beestenboel heb je je handen waarschijnlijk meer dan vol, dus dan kun je inderdaad maar beter stoppen met werken. 😀
   En het klopt dat niet alle goede doelen te vertrouwen zijn, en dat mensen 1-op-1 helpen soms beter werkt. De goede doelen die ik bij naam noemde, steun ik zelf al jaren, en ik merk aan hun verhalen, foto’s, cijfers, de GeefWijzer en andere verantwoordingen dat zij hun geld (ook) goed besteden. 🙂

 3. Ik weet het eigenlijk niet goed. Zou wel blijven werken denk ik, want heb geen partner en kinderen dus anders zou ik toch maar vaak alleen zitten.
  Mijn spaargeld gaat nu naar mijn toekomstige huis dus daar zou het zeker helpen. Of om de beste matchmaker ooit in te huren ?

 4. Goede vraag. Ik kom niet echt heel veel verder dan de dingen die iedereen roept: Nieuw huis, enz. Of nou…misschien zou ik wat geld investeren om een eigen onderneming te kunnen starten. Maar hé, ik speel niet mee met loterijen, dus ik zal hier nooit over na hoeven denken;).

  1. Niet meespelen heeft ook zeker voordelen! 🙂
   Ik koop vier keer per jaar een vijfde staatslot. Dan maak ik toch af en toe kans om een loterij te winnen (zonder dat het mij klauwen met geld kost). De prijzenpot is met zo’n vijfde lot niet extreem hoog, maar dat hoeft van mij ook helemaal niet. Volgens mij gaan mensen daar alleen maar rare dingen van doen, als ze in één klap steenrijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *