Meteen naar de inhoud

Over het wonderlijke effect van kleur

Ik weet nog precies wanneer ik voor het eerst ontdekte wat kleur met mij (en voor mij) kan doen.

Ik was net begonnen aan mijn studie en wou mijn oude, superonzekere zelf zo snel mogelijk upgraden naar een zelfverzekerde, aantrekkelijke versie. Van binnen én van buiten.

Voor de binnenkant zocht ik hulp bij de studentenpsychologen, en voor de buitenkant huurde ik een paar boeken bij de bibliotheek. (Want ons uiterlijk is “maar” oppervlakkig, dus kunnen we er relatief makkelijk zelf iets aan veranderen.)

Dankzij die boeken leerde ik dat veel van de kleren die ik droeg – in kleuren zoals beige en kaki – mij flets maken. Handig als je onzichtbaar wil zijn, maar niet als je zelfvertrouwen uit wil stralen.

Inmiddels zijn we zo’n tien jaar verder en ben ik nog steeds blij dat ik mijn kleurtype heb ontdekt. Als ik in een winkel ben, weet ik welke kleding ik sowieso niet hoef te passen (omdat de kleur of tint mij niet staat). En wat in mijn kast hangt, laat zich “verrassend” goed combineren.

De kleuren die in mijn kledingkast hangen.
Dit zijn de kleuren die nu mijn kledingkast overheersen. Groenblauw / petrol is mijn lievelingskleur. Wit – en dan niet gebroken wit maar echt wit – en zwart staan mij goed, en ik hou ook heel erg van jeans(stof). Deze stoere kleuren en materialen vul ik soms aan met wat roze.

Het effect van kleur wordt trouwens niet alleen bepaald door de omgeving – staat het of staat het niet? – maar ook door de psychologische eigenschappen.

Veel designers, organisaties en bedrijven weten allang dat kleuren betekenis hebben. Daarom zijn buttons vaak rood of oranje, en is blauw “verrassend” populair in logo’s.

Ik vind die combinatie van design en psychologie machtig interessant. En eerlijk gezegd ook een beetje eng. Maar dat de kracht van kleuren misbruikt kan worden, betekent niet dat wij die kracht niet mogen gebruiken. Toch?

En dat geldt niet alleen voor je garderobe, maar ook voor je interieur, je website, enzovoorts. Eigenlijk overal waar je (al dan niet bewust) een boodschap overbrengt.

Later meer over het verrichten van wonderen met behulp van kleur. 🙂

Hoe kleurbewust ben jij?

9 reacties op “Over het wonderlijke effect van kleur”

 1. Pingback: Hoe kies (of maak) je een kleurenschema? | Wendy Weet Waarom

 2. Kleding kopen doe ik altijd op gevoel, ik weet inmiddels ook wel wat ik wel en niet leuk vind om aan te doen. Maar ik merk ook wel dat er altijd een paar kleuren zijn die altijd terugkeren. En meestal nog de pastelvorm ervan. Meestal blauw, wit en gebroken wit en roze. En enkel jeansbroeken. Qua shirts zit er heel vaak wel wat variatie in en ik heb ongelooflijk veel dingen met een bloemenprintje. Maar sowieso hou ik van vrolijke kleurtjes en zal er mij ook niet voor schamen. Enkel jeansbroeken heb ik graag blauw, ik heb er wel eentje met bloemen erop geborduurd. Dat is mijn stijl. Maar ik ben er ook van overtuigd dat als je iets mooi vindt of je in een outfit goed voelt, je dat ook uitstraalt. Ik droeg altijd al vrij veel kleur, maar ik durfde vroeger niet voor mijn eigen stijl te gaan. Nu wel en nu zal ik ook echt aandoen wat ik echt tof vind. Ongeacht wat een ander daarvan zegt.

  1. Heel goed! 🙂 Ik heb ook een paar sterke voorkeurs-kleuren, die mij misschien niet “opperbest” staan maar waar ik me wél fijn in voel. En da’s het belangrijkst. Toch ben ik blij dat ik weet welke kleuren (n)iets doen voor mij. Pasteltinten laat ik bijvoorbeeld juist in de winkel liggen, want daar word ik bleek van.

 3. Dat is een goede vraag. Ik draag wel graag kleuren. Nu heb ik bijvoorbeeld een fel rode strokenrok met een roze shirtje aan. Maar of die kleuren mij ook goed staan, weet ik eigenlijk niet…

  1. Om dat te weten te komen, zou je kunnen onderzoeken wat je kleurtype is. Al past niet iedereen naadloos in één van die vier types, dus het is ook zeker een kwestie van passen en uitproberen (en goed luisteren naar wat anderen zeggen over de kleuren die je draagt, en hoe je jezelf erbij voelt).

 4. Mooie outfits en fijne kleuren show je daar. Ik neig erg naar rood en dat staat me ook wel. Toch ontdekte ik pas dat blauw (en dat had ik bijna niet in de kast) me ook goed staat. Het was gewoon opvallend hoeveel mensen ineens opmerkingen maakten over mijn uiterlijk, toen ik blauw ging dragen. Niet dat ik het daarvoor doe, maar ik vond het toch wat zeggen.
  Het lijkt me leuk om ooit nog eens echt zo’n kleuradvies te doen, samen met vriendinnen ofzo. Niet dat ik dan vervolgens alleen zou kopen wat bij me past, maar ik zou in ieder geval weten wat ik op mindere dagen moet dragen om er nog een beetje gezond uit te zien;).

  1. Hahaha, ja precies! 😉 Ik heb ook nog steeds kleren in mijn kast hangen die me qua kleur misschien niet “optimaal” staan, maar waar ik me gewoon lekker in voel. So what.

 5. Eerlijk gezegd ben ik daar niet zo mee bezig. Ik houd heel erg van printjes dus dat zijn sowieso kledingstukken waar ik vaak naar grijp. En ik zie heel graag veel kleuren. Ik weet ook niet zo goed welke kleur mij nu beter of slechter staat maar ik draag gewoon waarin ik me algemeen mooi voel 🙂
  Al snap ik dus wel dat het heel veel voor je uitstraling doet!

  1. Als je je ergens mooi in voelt, dan straal je dat sowieso uit. 🙂 De kleur van je outfit kan die uitstraling dan hooguit nog wat versterken (of afzwakken). Zelf hou ik me wel behoorlijk strikt aan de kleuren die mij goed staan – al heb ik nog steeds wel kledingstukken in mijn kast hangen met afwijkende kleuren, gewoon omdat ik ze mooi vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *