Meteen naar de inhoud

Kleuren kiezen: waar begin je?!

Je kent het waarschijnlijk wel. Je wilt één of meerdere kleuren kiezen voor een project, bijvoorbeeld een capsule wardrobe of een nieuw interieur. Omdat je (nog) meer wilt stralen, of omdat je op zoek bent naar meer eenheid en rust, of gewoon, omdat het kan.

En daarbij stuit je al snel op een gigantisch probleem.

Voor websites heb je de keuze uit maar liefst 16.777.216 verschillende HTML-kleuren, en “de echte wereld” is nog veel bonter. Dus waar begin je in godsnaam?

1. Laat je hart kleuren kiezen

Als er iets is dat ik in mijn blogpost over het wonderlijke effect van kleur meer had mogen benadrukken, is dit het wel.

Het allerbelangrijkste aan een nieuwe look is dat je er zelf achter staat. Als jouw keuze niet helemaal – of helemaal niet – in lijn is met wat een professionele kleuradviseur zou zeggen… Jammer dan. 🙂

Bij de keuze voor een nieuwe kleur, laat ik me altijd leiden door de kleuren (en/of materialen) waar ik blij van wordt. Waar mijn interesse naar uitgaat. Met die kleuren in het achterhoofd ga ik op onderzoek uit. En op basis van dat onderzoek maak ik uiteindelijk een keuze. Met het hart.

Mijn zoldertje heeft een ander kleurenschema dan mijn kledingkast. Volgens mij komt dat door mijn kinderkamer. Die was (knal)rood-geel-blauw. Andere kleuren associeer ik minder met “thuis”.

2. Gebruik wat je al hebt

Voor jouw kleurenproject kun je er natuurlijk voor kiezen om alles weg te doen en met een schone lei te beginnen. In sommige gevallen, zoals bij een verhuizing, kan dat best prettig zijn.

Maar het is ook mogelijk (en vaak een stuk duurzamer, goedkoper en makkelijker) om eens goed te kijken naar wat je al hebt.

Denk aan de kleuren die sowieso al in je huisje aanwezig zijn. De kleuren van de muren, de inbouwkasten, de kozijnen, noem het maar op. Zit daar misschien een kleur tussen waar je best méér van zou willen zien? Of waar de kleur(en) die jij in gedachten hebt goed bij zouden passen?

mijn keukentje
De keukenkasten op mijn zoldertje hebben donkergrijze fronten. Die kleur vind ik best mooi, en dus heb ik een donkergrijze bank gekocht toen ik hier kwam wonen.

3. Onderzoek welke kleuren goed staan

Als het goed is heb je nu een paar aanknopingspunten. Of -kleuren, om precies te zijn.

Voordat je beslist welke van die kleuren je uiteindelijk gaat gebruiken, kan het zeker geen kwaad om je eens te verdiepen in wat ze kunnen doen voor je project.

Laten we weer even mijn kledingkast induiken. Diepe, heldere kleuren staan mij veel beter dan pasteltinten. En een koele tint – pure-chocoladebruin bijvoorbeeld – doet meer voor mijn looks dan een warme tint – zoals reebruin. (Op de website van Lida Thiry kun je meer informatie vinden voor jouw garderobe-project.)

Ook het interieur kent veel van dat soort “regels”. Een donkere kleur maakt een ruimte kleiner. Met een raam op het noorden kies je maar beter voor een warme tint op de muur. Blauw doet het goed in de slaapkamer. Enzovoorts.

Je hoeft je er natuurlijk niet aan te houden – f*ck yeah – maar een beetje onderzoek zou zomaar eens het verschil kunnen maken tussen “mooi” en “fiet fieuw!”.

Voor welk project ben jij op kleurenjacht?

3 reacties op “Kleuren kiezen: waar begin je?!”

  1. Pingback: Hoe kies (of maak) je een kleurenschema? | Wendy Weet Waarom

  2. De kleuren die er al zijn wat meer benutten vind ik een heel goed idee. Op dit moment ben ik niet op kleurenjacht, maar toen ik mijn huidige woning ging inrichten (woonkamer op het noorden), heb ik wel heel erg rekening gehouden met wat kleur kan doen. Omdat de woonkamer dus niet heel licht is, ben ik gegaan voor lichte kleuren en veel wit. En oké, een zwarte bank moest kunnen. Ik ben nog steeds blij met die keuze. En…ik koop nooit meer een huis met een woonkamer op het noorden. Ik houd wel van een beetje zonlicht in huis, heb ik ontdekt…

  3. Mijn moeder is dol op roze (denk: roze bank, stoelen, wc-bril en accessoires). Ik associeer roze dus met thuis, zoals jij met rood, blauw en geel hebt. In mijn eerste appartement had ik dus wat roze details, terwijl ik roze niet per se het mooist vind. Het voelt gewoon als thuis. Nu ik samenwoon, hebben we eigenlijk alleen nog zwart, wit, grijs en planten in huis. Daar mag nog wel iets bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *