Meteen naar de inhoud

Muurtje over? Fleur ‘m op met hexagons.

Al zolang ik hier woon, pieker ik over één muurtje. “Zal ik ‘m verven, en zo ja, in welke kleur? Of zal ik er een paar fotolijstjes aan hangen? Of blijft het bij een poster? Of…?” Dat gepieker is nu eindelijk voorbij, dankzij negen hexagons. Misschien ook iets voor jou?De schoorsteenmuur is één van de weinige rechte muren op mijn zoldertje waar nooit iets voor staat, waar geen raam in zit, en die hoog genoeg is om er iets moois aan te hangen zonder dat je vervolgens moet bukken om het goed te kunnen zien. Een ideale plek dus voor wat foto’s of andere mooie plaatjes.

Maar het is ook een smalle muur, die behoorlijk uitsteekt en waar ik vaak langsloop of met m’n rug naartoe zit. Met andere woorden, dit is geen plek voor een grote, “dikke” of kwetsbare wanddecoratie.

De, nog lege, schoorsteenmuur in kwestie.

Fotolijsten van een centimeter dik, of een IXXI? Neuh, liever niet. Maar wat dan wel?!

Gelukkig krijg ik als blogger weleens iets aangeboden waarvan ik het bestaan niet wist. En met een beetje veel geluk is het iets dat weleens precies zou kunnen zijn wat ik zocht.

Of ik misschien negen hexagons wou ontvangen, voorzien van mijn eigen foto’s, in ruil voor een review. Eh, nou, heel graag!

Hexagons bestellen, laten bezorgen & ophangen

Een foto op hexagon bestellen is zo gepiept. Je kiest een formaat – in mijn geval 17 x 15 cm maar er zijn ook grotere formaten te verkrijgen – en het aantal. Vervolgens moet je de foto’s één voor één uploaden. In de volgende stap kun je ervoor kiezen om de kwaliteit van de foto’s te laten controleren, of ze groot genoeg zijn, voor €0,35 per hexagon. Daarna is het alleen nog een kwestie van je adres invoeren, plus een eventuele kortingscode (zie onderaan dit artikel), en afrekenen maar!

Wil je de foto’s afwisselen met zelfgemaakte plaatjes? Een afbeelding van 2000 x 2000 pixels is groot genoeg voor een hexagon van 17 x 15 cm.

Op 25 april heb ik negen hexagons besteld, en iets meer dan een week later – op 5 mei – waren ze in Breda. Niks op aan te merken. Wel zou de verpakking een stuk “handiger” kunnen. Nu zat alles in een veel te grote doos, met vijf(!) instructieblaadjes en twaalf plakstrips verdeeld over vijf plastic zakjes.

En mijn negen hexagons natuurlijk. 😀 Die bijna niks wegen. Dat viel me meteen op toen ik de doos in ontvangst nam. Hexagons worden gedrukt op forex, een lichte kunststof met een harde toplaag.

De hexagons zien er goed uit, zowel de foto’s als de andere afbeeldingen (een gescande Flow-poster en twee eigen creaties via Canva). De lichte kleuren zijn mooi helder. De donkere kleuren vallen iets donkerder uit dan ik verwacht had. Misschien omdat een computerscherm licht geeft en deze hexagons niet? Hoe dan ook, het is niet héél storend.

Volgens alle instructieblaadjes – en deze gebruiksaanwijzing op YouTube – heb je vier plakstrips nodig per hexagon. Hoe ging ik dat doen, met maar twaalf strips? Die vraag heb ik bij de klantenservice neergelegd. Een dag of twee later kreeg ik te horen (of te lezen, eigenlijk) dat één plakstrip per hexagon voldoende is.

En inderdaad, je hebt aan één strip voldoende om een hexagon stevig op de muur te plakken. En op z’n plaats te houden. Mijn hexagons hangen nu, een paar dagen na het ophangen, nog allemaal even recht.

Vóór het antwoord van de klantenservice heb ik trouwens een beetje geëxperimenteerd met dubbelgevouwen washi-tape, om toch alvast een paar “composities” uit te proberen. Ook washi-tape is sterk genoeg om de hexagons mee op de muur te plakken. Alleen is het op die manier wel moeilijker om ze mooi recht te krijgen. En na een tijdje zakten er altijd een paar scheef.

Bij het opplakken van de eerste hexagon heb je een waterpas nodig, of iets anders wat je helpt een horizontale lijn aan te houden. Ik gebruikte de balk boven het muurtje en een klein boekje als waterpas. Zit de eerste hexagon eenmaal tegen de muur, dan gebruik je de meegeleverde afstandhouder om de rest van de hexagons op te plakken, in een mooi honingraatpatroon. Een spannend klusje – “gaat dit kleine plastic dingetje er serieus voor zorgen dat alles netjes komt te hangen?!” – maar het ziet er moeilijker uit dan het is.

Gaat herschikken of verwijderen net zo makkelijk?

“En wat nou als ik ze opnieuw wil indelen? Of verwijderen? Gaat dat nog?” Volgens het instructiefilmpje is het verwijderen van een hexagon geen enkel probleem. Maar ja, die hexagons zitten vast met vier strips. Twee op elkaar, en dat twee keer. Die van mij plakken met één strip direct tegen de muur. Da’s niet helemaal hetzelfde.

Met nog drie reserve-plakstrips in de doos – en als voorstander van goede journalistiek – besloot ik het er gewoon op te wagen.

Voorzichtig probeerde ik één van de hexagons los te trekken, maar er was op die manier totaal geen beweging in te krijgen. (On a positive note: ze zitten dus echt goed vast.)

Dan maar iets minder voorzichtig. En ja, na een tijdje schoot de hexagon los. Alleen niet zonder een stukje verf mee te nemen.

Vervolgens kon ik de plakstrip trouwens wel makkelijk van de hexagon verwijderen – door ‘m aan het lipje opzij te trekken – maar toch.

Dit nodigt niet uit om regelmatig een andere indeling te maken.

Conclusie

Toch ben ik blij met mijn unieke “kunstwerkje”. Ik kijk er graag naar en als ik mijn laptop gebruik om te videobellen, siert ‘ie mooi de achtergrond.

Wel vind ik het een gemiste kans dat herindelen (met de meegeleverde plakstrips) zo goed als onmogelijk is. Ten eerste heb ik nu nog maar twee reserve-strips, maar bovendien ben ik bang dat ik met het lostrekken de muur verder beschadig.

Als je een bijzondere, moderne wanddecoratie zoekt die niet veel ruimte inneemt en waarvoor je niet hoeft te boren, dan zijn hexagons misschien een leuke optie. Maar als je iets zoekt dat je keer op keer opnieuw kunt indelen, moet je niet aan hexagons beginnen. Tenzij je de plakstrips zelf aanvult, of vervangt.

Pluspunten

 • lichtgewicht
 • kan tegen een stootje
 • leuke vorm
 • makkelijk op te hangen

Minpunten

 • donkere kleuren vallen extra donker uit
 • je krijgt weinig plakstrips meegeleverd
 • herschikken gaat moeilijk

Wil jij ook hexagons aan je muur? Of een ander fotocadeau? Met de kortingscode MP50 krijg je 50% korting op alle muchopix (hexagons, squares en circles). Geldig tot 1 oktober 2020.


Dit artikel bevat een samenwerking met ‘Fotocadeau.nl’.

5 reacties op “Muurtje over? Fleur ‘m op met hexagons.”

 1. Leuk hè, die hexagons! Ik heb er ook een samenwerking mee gehad en ik vind het resultaat heel mooi. Ik vond het aanbrengen ook best makkelijk. Zelfs voor zo’n onhandige Harry als ik 🙂

 2. In mijn huidige huis heb ik heel weinig foto’s hangen, ook omdat ik eigenlijk niks tegen de muren mag hangen. Maar in mijn nieuwe huis wil ik heel graag een fotomuur maken. Zo’n hexagoon staat wel leuk.

  1. Ik ben heel benieuwd hoe je toekomstige huis eruit gaat zien! Als ik een koophuis zou hebben, zou ik (veel) meer wanddecoraties aan de muren hangen & muren verven dan ik nu al doe, dus ik snap wel dat je daar in je huidige huis wat terughoudend mee bent.

  1. Dankje! En de eerste “hee, dat is een leuke collage” tijdens een video-overleg heb ik ook al binnen, dus zijn we niet de enigen die het een leuke toevoeging vinden. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *