Meteen naar de inhoud

Mijn productiviteitssysteem: top of flop?

Sinds ik op mezelf woon, heb ik al diverse time-management- / productiviteitssystemen uitgeprobeerd. Want mijn innerlijke productiviteitssysteem hapert een beetje veel.

De eerste poging begon met de aanschaf van “Getting Things Done”. Een klassieker. Ik probeerde het systeem een tijdje uit, maar vond de administratieve rompslomp te groot. De tweeminutenregel bleef ik wél toepassen. Af en toe. En ook de lijst met ‘Ooit/Misschien’ – een ander onderdeel van GTD – gebruik ik nog steeds.

Later ontdekte ik de bullet-journal-methode. Ik kocht twee notitieboeken van Leuchtturm, met stippeltjes. Eentje voor thuis (in A5-formaat) en een kleiner boekje voor op kantoor.

Dat kleine boekje was een groot succes. Ik hield er elke dag mijn to-do-lijstje in bij – niet meer en niet minder – waardoor ik een stuk productiever te werk ging.

Daarbij deed de titel – “werkjournaal” – me aan een scheepsjournaal denken. Zeg nou zelf, daar krijg je toch energie van?! 😀

Onderdelen van mijn (vorige) productiviteitssysteem: de Passion Planner, twee bullet journals en het boek Getting Things Done
Diverse productiviteitssystemen. Allemaal uitgeprobeerd. Niet allemaal even succesvol.

Mijn bullet journal voor thuis belandde echter al snel in de kast, om er af en toe eventjes uit te komen voor wéér een poging om het “journallen” nieuw leven in te blazen. (De journals van sommige collega-bloggers, zoals die van Ilona en Irene, zijn te mooi om niet na te willen apen.)

Maar om mijn leven in goede banen te leiden, en te houden, werkt de website/app Trello eigenlijk beter. Aangevuld met ideeën uit de Passion Planner, kanban, YouTube-video’s van Marie Forleo en “The Subtle Art of Not Giving a F*ck“. Plus wat overblijfselen uit het GTD- en bullet-journal-tijdperk.

Mijn huidige “systeem” lijkt dus op een bijeengeraapt zootje. En ik ben er best tevreden over, al heb ik er soms wel vraagtekens bij.

Naast alle productiviteitsgoeroes die roepen dat hun methode DE methode is – en dus de vraag: ‘Kan mijn eigenhandig in elkaar geknutselde systeem überhaupt wel werken?’ – vraag ik mij ook af of ik bepaalde hardnekkige errors ooit uit het systeem krijg.

Gisteren kwam ik er bijvoorbeeld in de winkel achter dat ik mijn pinpas was vergeten. Die, eenmaal thuis, gewoon in mijn portemonnee bleek te zitten. Tussen het muntgeld. Juist ja.

Op zulke momenten voel ik mezelf allesbehalve productief. En ik heb nog niet ontdekt hoe ik dit soort foutjes uit het systeem krijg… of uit mijzelf.

Heb jij een (persoonlijk) productiviteitssysteem? En werkt dat goed?

2 reacties op “Mijn productiviteitssysteem: top of flop?”

  1. Dat van die pinpas. Eh… Tja… Dat zou mij ook kunnen overkomen. Als ie niet op z’n vaste plek zit, zou ik denken dat ie er niet zou zijn. Ik werk met lijstjes, gewoon in een lege agenda. Elke week ga ik een momentje zitten voor m’n lijstjes van de week erop. Bevalt mij goed. Er zijn wel wat kanttekeningen, maar dat is zo’n lang verhaal dat ik er vast en zeker ooit nog over ga bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *