Meteen naar de inhoud

Mijn blogmanifesto: waar sta ik voor?

Eigenlijk is de naam van mijn blog al een halve strijdkreet – ik ben Wendy en ik weet waarom ik blog / hierover schrijf / voor deze naam gekozen heb – maar het kan geen kwaad om mijn blogmanifesto hier eens te openbaren.

Blog-watteh? Mijn blogmanifesto. Een gepubliceerde uiting van het hoe, wat en waarom van mijn blog. De visie en missie die erachter zit.

Dit manifesto hangt in papieren vorm al een paar jaar op de muur achter mijn laptop. Het heeft me al geholpen bij het bedenken van nieuwe onderwerpen, invalshoeken, en bij het bepalen of iets wel of niet op mijn blog past.

(Met name bij betaalde samenwerkingen kan de verleiding soms groot zijn om er “ja” op te zeggen, terwijl het eigenlijk totaal niet overeenkomt met waar ik voor sta.)

Enneh, ere wie ere toekomt. Het idee om een blogmanifesto te schrijven komt uit het Blogboek van Kelly Deriemaeker. De blogger achter Tales from the Crib.

Dus. Ahem, ahem. Daar gaan we.

Het manifesto van Wendy Weet Waarom

Ik geloof in eenvoud. Dat simpele dingen vaak (tot altijd) beter en “waarder” zijn.

Ik geloof dat iedereen in wezen goed is en dat iedereen doorgaans zijn best doet. We zijn allemaal genoeg. Niemand is perfect, niemand is te min.

Ik geloof dat liefde een betere raadgever is dan angst. En dat de wereld maar zelden zo zwart-wit is als ze wordt afgeschilderd op het nieuws, in de media, in films, enzovoorts.

Ik geloof in de kracht van verhalen, en van taal.

Ik geloof dat het belangrijk is om, voor zover mogelijk, open en eerlijk te zijn. Me af en toe kwetsbaar op te stellen, ook op deze blog. Het leven is gewoon niet altijd makkelijk. Maar wel de moeite waard.

Ik geloof dat reizen ontzettend therapeutisch en leerzaam kan zijn. En dat het goed is om de wereld regelmatig vanuit een ander perspectief te bekijken.

Ik geloof in de meerwaarde van diversiteit.

En in de schoonheid van imperfectie. Wabi sabi.

Ik geloof in creativiteit. In het belang van (zelf)expressie en van experimenteren. Je kunt moeilijk creatief zijn als je geen fouten mag maken.

Ik geloof in het (gratis) delen van kennis, ervaringen, verhalen, boeken en andere vormen van inspiratie.

Ik geloof dat stimuleren en inspireren meer teweegbrengt dan beschuldigen.

Ik geloof in universele waarheden, structuren, en dat alles op de één of andere manier met elkaar verbonden is. Maar ook in eigen verantwoordelijkheid, en dat je om voor anderen te kunnen zorgen eerst voor jezelf moet zorgen.

Ik geloof dat vieze of ongemakkelijke onderwerpen soms gewoon met blote handen aangepakt (en beschreven) moeten worden, in plaats van er met een boog omheen te lopen.

Ik geloof ook dat het gezond is om het af en toe flink te begaaien. Met je billen te schudden. En jezelf niet al te serieus te nemen.

Ik geloof in een inclusieve samenleving. Hoe ver weg die ook mag zijn.

Ik geloof in de kracht van vriendschap. Humor. En lekker eten.

Ik geloof in de toekomst.


En jij? Wat zou jij in je manifesto zetten?

3 reacties op “Mijn blogmanifesto: waar sta ik voor?”

  1. Heel erg mooi beschreven. Ook ik had er nog nooit van gehoord, dus niet heel diep over nagedacht. Wat ik in ieder geval wel graag met mijn blog wil uitstralen is dat geluk hem ook in de kleine dingen kan zitten. Dat komt duidelijk ook naar voren in de naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *