Meteen naar de inhoud

Mijn laatste week als twintiger (met 20 vragen waarop ik het antwoord al had willen weten)

Gisteren is mijn laatste week als twintiger officieel van start gegaan! En dat voelt, eh, een tikje verwarrend…(GIFs via GIPHY)

Tja. Dat dus allemaal, tegelijkertijd.

En waarom eigenlijk? Volgende week zondag ben ik gewoon een weekje ouder dan vandaag. Want in tegenstelling tot wat sommige mensen lijken te denken: het leven houdt niet op zodra je 30 wordt. Daarbij: “30” is (a) ook maar een getal en (b) een leeftijd die gevierd mag worden, nee, gevierd moet worden. Want vroeg of laat kunnen we onze verjaardagen niet meer vieren, en dat is pas écht een drama…

Tegelijkertijd: als ik mij inbeeld wat “de maatschappij” zo’n beetje verwacht van 30-jarigen… Of als je mij vroeger had gevraagd hoe mijn leven eruit zou zien op mijn 30e… En als we dat beeld eventjes vergelijken met mijn leven nu… Dat is óók een drama. Een kleiner drama, misschien, maar toch.

Daarom, in het kader van “gedeelde smart is halve smart”, hieronder 20 vragen waarop ik het antwoord verwacht had te hebben, of gewoon graag had willen hebben, vóór mijn laatste week als twintiger.

 1. Wat is mijn signature dish? (Oftewel: welk gerecht is “typisch Wendy”?)
 2. Hoe ziet mijn eerste eigen oven eruit?
 3. Op welk adres ga ik (voor het eerst) samenwonen?
 4. Hoe voelt het om langer dan drie maanden een relatie te hebben?
 5. Is op vakantie gaan met je partner anders dan met vrienden of familie?
 6. Hoe is het om een geheel eigen appartement te hebben (zonder woonruimtes te moeten delen met huisgenoten)?
 7. Hoe heet mijn eerste kat?
 8. Welke kleur heeft mijn eerste auto?
 9. Hoe ziet mijn droombaan eruit?
 10. Wat is de titel van mijn eerste boek?
 11. Is een reis met de Transsiberië (of Transmongolië) Express echt zo tof als het klinkt?
 12. Wil ik kinderen?
 13. Waar staat mijn eerste koopwoning?
 14. Wil ik eigenlijk wel een (koop)woning? Of toch liever een vrijer bestaan?
 15. Zou ik een dakterras / balkon / tuintje goed onderhouden?
 16. Hoe speel je hét nummer van Pirates of the Caribbean op piano?
 17. Wanneer ben ik voor het eerst officieel getuige bij een huwelijk?
 18. Hoe ziet mijn (eerste) trouwjurk eruit?
 19. Wie is mijn (eerste) Grote Liefde?
 20. Hoe is het om te blaken van het zelfvertrouwen?

…Zo, dat is een flinke lijst. Maar ik ben vast niet de enige bijna-dertiger die af en toe het idee heeft dat ze hopeloos achterloopt op “de rest”. Wie “de rest” dan ook moge zijn, want werkelijk niemand van de (bijna-)dertigers die ik ken heeft het antwoord op alle bovenstaande vragen.

Herkenbaar?

1 reactie op “Mijn laatste week als twintiger (met 20 vragen waarop ik het antwoord al had willen weten)”

 1. Lieve bijna-dertigjarige Wendy,
  Stel nou dat je het antwoord op je vragen al wist, dan was je misschien ook al wel gescheiden, zat er een deuk in je mooie oranje auto en viel de Transsiberie expres je vies tegen (dát weet ik zeker omdat ik het boek Aleph van Paulo Coelho heb gelezen. Ook dat boek moet je trouwens niet lezen!). Vragen houden je leven spannend. Dromen zijn om bij te glunderen. Dat je dertig jaar wordt is een gegeven, de tijd gaat maar door. Goed dat je het viert! Ken je Kairos, de tijdsgod naast Chronos (vadertje tijd) en Aios (eeuwigheid)? Kairos heeft een haarlok voor op zijn hoofd waarmee hij het juiste moment symboliseert, grijp je kansen wanneer zich de gelegenheid voordoet. Maar hij heeft ook vleugels aan zijn voeten om aan te geven dat dat juiste moment ook weer zo gevlogen is. Jouw tijd komt wanneer de tijd rijp is voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *