Meteen naar de inhoud

Reisschema en tips: 32-daagse reis naar Albanië en terug [deel 1]

“Allemaal leuk en aardig, zo’n lange reis naar Albanië en terug, maar hoe DOE je zoiets?!” Voor de mensen die zich dat afvragen, heb ik hieronder uitgewerkt hoe ik van Breda, via München en Boedapest, naar Belgrado reisde. Lekker concreet: waar kocht ik mijn tickets, wat kostte het, welke hostels… En bij elke bestemming een paar persoonlijke tips.

Deel 2 – van Belgrado via Skopje (Macedonië) en Vlöre (Albanië) terug naar huis – vind je hier.

Dag 1 t/m 4

München

Hoe?

Ik nam om 08u09 de trein van Breda naar Eindhoven, om daar over te stappen op een bus van Deutsche Bahn richting Düsseldorf. Het laatste stuk van Düsseldorf naar München ging weer per trein. Aankomst: 16u27. Het ticket voor deze reis – één ticket, twee keer overstappen – kocht ik op nsinternational.nl en kostte €53,90.

Waar?

Het Euro Youth Hotel ligt op loopafstand van het station. Prima locatie, brandschoon hostel, vriendelijk personeel, … Alleen een beetje jammer dat er geen gedeelde keuken is, en dat er bedwantsen in mijn bed zaten. Dat laatste neem ik het hostel trouwens niet eens erg kwalijk: volgens mij krijgt ieder ho(s)tel vroeg of laat te maken met deze “ongewenste gasten”…

Voor drie nachten in een 6-persoonskamer was ik €106,- kwijt exclusief ontbijt (€4,90 per keer voor een all you can eat ontbijtbuffet) en een beetje toeristenbelasting.

Tips?

  • het park Englischer Garten – en dan een brownie halen bij Fräulein Grüneis
  • het Neues Rathaus en de Viktualienmarkt
  • Oktoberfest of niet, bij een bezoek aan München mag een (halve) liter bier – of twee… – eigenlijk niet ontbreken. Bijvoorbeeld bij Zum Augustiner (Neuhauser Straße), waar je ook flink kunt eten.

Dag 4 t/m 7

Boedapest

Hoe?

Vanuit München kun je met de trein rechtstreeks naar Boedapest, dus zonder ergens over te moeten stappen. Deze trein stopt onder andere in Salzburg: handig als je deze reis in wil korten! Als je in München de trein pakt van 09u30, ben je als het goed is om 16u19 in Boedapest. Tickets via bahn.de. Voor deze rit was ik (inclusief zitplaatsreservering) €54,40 kwijt.

Waar?

Hostel One Basilica heeft wél een gedeelde keuken, en er zaten geen bedwantsen in mijn bed. Qua locatie kan het bijna niet centraler dan dit, vlakbij metrostation Deák Ferenc tér. Toch zou ik dit hostel alleen aanraden als je het niet erg vindt om in een “partyhostel” te zitten, met een overload aan Engelstalige backpackers.

Drie nachten in een 6-persoonskamer, inclusief (partyhostel) avondeten, kostte mij €97,62.

Tips?

  • Voor mij is een bezoek aan Boedapest niet compleet zonder een bezoek aan restaurant Köleves. Ga dat proeven!
  • Voor nog meer weldadigheid: Széchenyi, het grootste kuuroord van Europa.
  • Voetjes van de vloer? Dat lukt geheid bij Fogas Ház, met maar liefst zeven dansvloeren. “Fogas” is één van de vele ruïnebars in Boedapest. Benieuwd naar die ruïnes, maar minder behoefte aan stampende muziek? Szimpla Kert, de oudste en bekendste ruïnebar, mikt op een breder publiek.

Dag 7 t/m 11

Belgrado

Hoe?

Met Flixbus reis je – als alles meezit – in bijna zes uur van Boedapest naar Belgrado. Mijn bus deed er drie uur langer over, vanwege ernstig oponthoud bij de grens, maar daar staat tegenover dat de bus ongelooflijk comfortabel was. Het ticket kostte (maar) €25,00.

Waar?

Zonder twijfel het beste ho(s)tel van deze reis: Home Sweet Home. De locatie, het vriendelijke personeel, maar vooral de sfeer. “Voortreffelijk”, aldus booking.com, en ik sluit mij daar graag bij aan. De enige negatieve kanttekening die ik kan bedenken: twee badkamers voor ongeveer 20 gasten is wat weinig… Al kun je de drukke spitsuren relatief eenvoudig omzeilen als je er een abnormaal dagritme op nahoudt, en dat is in Belgrado geen enkel probleem. (Zie “Tips?”.)

Voor vier nachten in “Home Sweet Home” betaalde ik omgerekend ongeveer €60,-.

Tips?

  • Duik het nachtleven in! Belgrado houdt wel van een feestje. De populairste clubs drijven op de rivier de Sava, maar de mogelijkheden zijn legio. Solo-reizigers kunnen aanhaken bij één van de vele pub crawls die georganiseerd worden. Ik vond die van Belgrade Free Tour erg gezellig.
  • Relaxen (of uitbrakken) doe je in het Kalemegdanpark. Hier vind je ook het fort van Belgrado. Tip-in-een-tip: in de zomer zijn de stenen van het fort ook ’s nachts heerlijk warm. Ga op een muurtje liggen, kijk naar de sterren, en probeer niet in slaap te vallen. 😉
  • De koffie van Kafeterija. Punt.

Dit was deel 1 van mijn reis. Lees deel 2 voor het verdere verloop.

Vragen? Brand los!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *