Meteen naar de inhoud

Starten voordat je er klaar voor bent

Sinds afgelopen woensdag heb ik officieel een eenmanszaak! 🥳 En dat terwijl mijn website nog niet in de lucht is, mijn logo nog niet helemaal af is, en er nog tientallen andere dingen moeten gebeuren voordat ik er écht klaar voor ben.

Al zijn dat vooral dingen die (heel) handig zijn, maar niet per se nodig. Een zakelijke bankrekening bijvoorbeeld. Verzekeringen. Algemene voorwaarden. Een accountant. Enzovoorts.

De afgelopen weken heb ik vooral aan mijn ondernemingsplan gesleuteld, een hoop informatie opgezocht, gepiekerd over een bedrijfsnaam – het wordt Wendy Express – en deze week ben ik begonnen aan mijn website en logo.

En ik heb alvast een telefoonnummer geregeld. Mag ik daar misschien even een klein applausje voor, voor het feit dat ik – die telefoongesprekken liever uit de weg gaat – ruim van tevoren een telefoonnummer voor mijn bedrijfje heb geregeld? (Ook al komt dat omdat ik een hekel heb aan telefoneren. En zakelijke en privé-telefoontjes dus zoveel mogelijk gescheiden wil houden.)

Het is een snelle leerschool, een eigen onderneming beginnen. Er komt zoveel op je af, dat je wel prioriteiten moet stellen. En dat je moet besluiten: “Vandaag ga ik dit (en dit en dit) afronden, ook al zou ik er liefst nog wat langer aan doorwerken.”

Gelukkig is simpelweg op komen dagen, aanwezig zijn, iets laten zien, soms al voldoende.

Ik heb meegedaan aan Start Slim, een traject dat georganiseerd wordt door Avans Hogeschool en het UWV, om startende ondernemers aan een goed ondernemingsplan te helpen. We begonnen met tien deelnemers. Bij de laatste online bijeenkomst waren er nog maar vier deelnemers, waarvan er twee een pitch hadden voorbereid, en één iemand ging daadwerkelijk op korte termijn starten. Is inmiddels gestart. Ik dus.

Dat mijn pitch bij lange na niet perfect was, maakte niet uit. Ik was “the last woman standing” (in een gezelschap van alleen maar mannen, ghehehe). En dat is genoeg. Voor nu.

Vanaf het moment dat je ergens aan begint en dat kenbaar maakt, kunnen anderen daarop reageren. Met alle gevolgen van dien.

Mijn eerste offerte heb ik vorige week zaterdag verstuurd. Nog voordat ik überhaupt een KvK-nummer had. Het was dus geen officiële offerte, eerder een prijsindicatie, maar toch. Het balletje rolt.

Ben ik er helemaal klaar voor? Absoluut niet. Ben ik gestart? Ja! 😁

6 reacties op “Starten voordat je er klaar voor bent”

    1. Hoi Gea! Wat leuk dat je reageert – welkom! – en dat jij ook onlangs voor jezelf bent begonnen. 😀 Wat vind jij de grootste mee- en tegenvallers tot nu toe? Ik vind het vooral veel meer tijd kosten dan ik van tevoren had ingeschat. Van de grote projecten (mijn bedrijfswebsite vullen) tot ogenschijnlijk simpele dingen zoals een zakelijke bankrekening openen. En de grootste meevaller is dat “progress not perfection” / simpelweg aan anderen vertellen dat ik voor mezelf begonnen bent ook al ben ik (nog steeds) niet “klaar” écht iets oplevert.

      Succes met je onderneming!

  1. Stoere stap! Met de tijd zullen dje algemene voorwaarden, website en visitekaartjes wel komen. De belangrijkste stap is al gezet. Heel veel plezier en succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *