Meteen naar de inhoud

Selfcare – ontwerp je eigen liefdesritueel

Je eigen liefdesritueel.

Een wekelijks moment waarin het even niet draait om alles wat er vroeger gebeurd is en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren, maar puur en alleen om waar jouw lichaam op dit moment behoefte aan heeft.

Lief voor jou en jouw lijf

Volgens mij heeft iedereen daar baat bij. Maar vooral mensen die – net zoals ik – een moeizame verhouding hebben met hun lichaam en met liefde. En die van nature heel veel tijd in hun hoofd doorbrengen.

Het voordeel van een wekelijks ritueel, op een vast moment, is dat het een ding wordt. Een aangename gewoonte die je niet zomaar vergeet, of vervangt door andere (denk-)activiteiten.

Krijg je de kriebels van het woord “ritueel”?

Geen zorgen. Het gaat er vooral om dat je – langer dan een paar minuten – aandacht schenkt aan je lijf. En dat het vaste prik wordt.

Gebruik deze tijd niet om een boek te lezen, een film te kijken, of te schrijven. Je hoofd heeft daar misschien behoefte aan, en dat is prima, maar wat willen al die andere lichaamsdelen eigenlijk?

Om daarachter te komen, laat ik lekkere hapjes en drankjes trouwens achterwege bij dit ritueel. Hun troostende werking kan namelijk doorslaan naar verdoving, en er zijn genoeg andere manieren om even voor jezelf te zorgen.

Inspiratie voor je eigen liefdesritueel

Ik neem er drie kwartier tot anderhalf uur de tijd voor, maar ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen die luxe heeft. Probeer gewoon de maximale hoeveelheid tijd te reserveren die voor jou wekelijks haalbaar is.

Hieronder staan een aantal ideeën om invulling te geven aan je eigen liefdesritueel. Kies er één uit of combineer ze.

Geef – als je dat fijn vindt – je omgeving een warme, ceremoniële lading. Zet bijvoorbeeld mooie muziek op, steek een (geur)kaarsje aan, haal extra kussens tevoorschijn en…

  • Neem de tijd voor een meditatie. Persoonlijk vind ik een bodyscan, metta meditatie of ademhalingsmeditatie goed passen bij zo’n ritueel, maar een andere vorm van mediteren kan ook.
  • Stap onder de douche (of in bad) en was jezelf met aandacht.
  • Smeer een gezichtsmasker op, scrub je handen of neem een voetenbadje. Doe net iets meer qua verzorging dan je normaal gesproken doet.
  • Je kunt dit tijdsblok ook gebruiken voor een yogasessie, maar houd het liefdevol. Dit is niet het moment om jezelf af te beulen!
  • Dans. Laat jezelf lekker gaan. Het hoeft niet mooi te zijn, want niemand kijkt. En als je het toch niet aan kunt zien, sluit dan je ogen. En doe gewoon wat goed voelt, al dan niet op de maat van de muziek. 😉
  • Geef jezelf een massage. Niet dat het erg is om een massage van een ander te krijgen – ja, kom maar door – maar dit ritueel is helemaal voor en van jou. En ja, prima als die massage een seksueel tintje heeft (of krijgt), maar dat hoeft niet.

Hoe zou jij je persoonlijke liefdesritueel invullen? Laat het me weten.


Foto: gemaakt door Ava Sol, gevonden op Unsplash

1 reactie op “Selfcare – ontwerp je eigen liefdesritueel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *