Meteen naar de inhoud

“Hoe kan ik mijn missie vinden?”

Dus, hoe deed ik dat nou, mijn missie vinden?

1. Maak een lijst met 50 dingen waar je ooit blij van werd en een lijst met 50 activiteiten die je nog steeds veel plezier opleveren.

Je mag hier echt vanalles opschrijven: neem de woorden “dingen” en “activiteiten” vooral niet te letterlijk. Komt er een bepaald feest in je op? Een bijzonder gesprek? Je favoriete muzieknummer, spelletje, hobby, …? Een moment waar je met plezier aan terugdenkt? Schrijf het op!

Het mag allemaal, maar wees wel zo specifiek en concreet mogelijk. Ik had bijvoorbeeld “lekker eten” en “iets nieuws leren” op kunnen schrijven, maar dat vindt bijna iedereen leuk. Door wat specifieker te zijn (“mangolassi”, “graffiti-workshop op Strijp-S”) krijgen de lijsten meer betekenis.

Je hoeft ook niet precies 100 dingen op te schrijven, als je maar twee lange lijsten maakt.

2. Kies, van die twee lijsten, op gevoel de items uit die voor jou het belangrijkst zijn én die bijdragen aan het welzijn van anderen.

Ik herhaal: “op gevoel”! Het moment dat ik op de universiteit een prijs won voor het maken van de beste onderzoeksposter, is van een afstandje bezien waarschijnlijk belangrijker dan die keer dat ik mijn EVS-ervaringen mocht delen op een middelbare school in Tilburg. Maar die presentatie heeft voor mij veel meer waarde… En daar gaat het nu om.

Wat het tweede stukje betreft: hoe bepaal je eigenlijk welke punten bijdragen aan andermans geluk, en welke niet? Ga ook daarbij op je intuïtie af. Zowel mangolassi als Loesje-posters leveren bijvoorbeeld plezier op, voor mij. Maar wat mij betreft draagt mangolassi niet bij aan het welzijn van anderen (ik hou van dit yoghurtdrankje omdat ik het lekker vind) maar een Loesje-poster wel (omdat ze mij en anderen aan het denken zetten). Terwijl er in werkelijkheid misschien meer mensen zijn die blij worden van mangolassi dan van Loesje-posters. Dat is dan maar zo. Ik wil mijn missie vinden, niet die van een ander.

3. Verdeel de overgebleven punten over een aantal categorieën.

Heb je meerdere dingen opgeschreven waarbij je mensen op een bepaalde manier helpt? Of in bepaalde situaties? Zet die dan bij elkaar en geef de verzameling een naam. Ik kon mijn hele selectie verdelen in drie hoopjes: “mensen iets leren of inspireren”, “verschillende culturen bij elkaar brengen” en “tekst”.

Meer of minder categorieën nodig? Prima. Straks gooien we alle ingrediënten toch weer bij elkaar.

4. Bepaal, op basis van deze categorieën, wat jouw missie is.

Als het goed is heb je nu een goede basis om je missie te ontdekken. (Ga er nu geen uitvinden!)

Een goede missie moet zo breed zijn dat je het doel op verschillende manieren kunt bereiken, maar smal genoeg om tanden te hebben. Dat wil zeggen: karakteristiek genoeg om echt betekenis te hebben. Wat is het meest betekenisvolle dat je kunt doen? Als je op je 90e verjaardag een prijs zou krijgen voor jouw levenswerk, wat moet er dan op de bokaal staan?

Ik kwam, via bovenstaande categorieën, uit op de volgende missie: “mensen hun horizon verbreden”. Het kan best zo zijn dat ik die beschrijving nog een paar keer moet bijschaven voordat ‘ie helemaal klopt en dat mijn missie in de loop der tijd een paar keer (drastisch) verandert. Dat schijnt normaal te zijn, als mensen in een nieuwe levensfase terechtkomen.

Maar voor nu ben ik heel tevreden met het resultaat. 🙂 En de directeur trouwens ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *