Meteen naar de inhoud

Klaar voor de zomer? (Tip: vergeet die bikini body.)

De lente is nog maar net begonnen, maar vanaf morgen komt de zomer wéér een stap dichterbij: zomertijd!

En dat betekent niet alleen ‘heerlijk lange zomeravonden’ en ‘ontregelde (biologische) klokken’, maar ook ‘de hoogste tijd om je lijf klaar te stomen voor het strand / het zwembad / je bikini’.

Gisteren viel mijn oog op een blogpost getiteld ‘How To Easily Get In Shape For Summer’. Met op de foto – uiteraard – een slanke vrouw met een puntgave huid en een teint die ik doorgaans pas tegen het einde van de zomer bereik. (Als ik keihard m’n best doe.)

En hoewel de bijbehorende tekst goed begint – “We’re big believers that any shape is ‘in shape’ “ – gaat het vervolgens al snel van “maar(!) als je deze planner koopt, en één van deze fitnessprogramma’s, en dit dieetplan, dan kun je jezelf nog nét wat verder pushen, net zoals Beyoncé en Jennifer Lopez dat doen”.

Met andere woorden: “Top als je tevreden bent met je lijf, maarreh, het kan natuurlijk nog véél beter. Dus kom hier met dat geld.”

In a society that profits from your self-doubt,
liking yourself is a rebellious act.

— uit het boek ‘DIT IS EEN GOEDE GIDS’

Terwijl we die “maar”, en alles wat daarna komt, eigenlijk zouden moeten negeren.

Waarmee ik niet wil zeggen dat je tevreden moet zijn met je lijf zoals het nu is. Dat je er geen moeite voor mag doen, en er geen geld aan mag besteden.

Volgens mij maakt het “waarom” hier heel veel uit. Ben je niet tevreden met je lijf, omdat het gemiddelde bikinimodel er heel anders uitziet? Of omdat het niet bij je past?

Om nog even terug te komen op die bleke huid van mij. Ik heb daar zelf eigenlijk niet zo’n moeite mee. De druk vanuit het schoonheidsideaal om een gebronsde huid te kweken – of een spray tan te betalen – is groter dan mijn eigen motivatie om daar veel tijd en/of geld aan te besteden.

En dan kan ik de hele zomer lang denken: “…maar mijn huid is te bleek.” (En da’s niet oké, dus misschien moet ik toch dit of dat kopen? En als iemand een foto maakt, snel wegduiken.)

Of ik kan denken: “F*ck it, ik ben hier best tevreden mee.”

Ben jij al klaar voor de zomer?

2 reacties op “Klaar voor de zomer? (Tip: vergeet die bikini body.)”

  1. Groot gelijk! Ik denk ook vaak fuck it hoor. Ben zelf ook héél bleek. Vooral mijn benen bruinen amper en zelfs als ze naar mijn normen bruin zijn, zijn ze nog altijd heel bleek :p Vroeger zat ik daar mee in maar nu trek ik het me niet aan. Ja mijn benen zijn bleek, als dat jou stoort is het jouw probleem.

    1. Hahaha! 😀 Bij mij is dat ook zo. Dat ik na een zonnige week denk, “goh, mijn benen zijn nu toch echt een stuk bruiner”… Tot ik een paar andere benen zie. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *