Meteen naar de inhoud
"Trash or Treasure", Blind Walls Gallery Breda

Wendy deed (eindelijk) de Blind Walls Gallery tour

Wist jij dat er in Breda heel veel street art te vinden is? Ruim 85 muurschilderingen, gemaakt door allerlei (internationale) kunstenaars?

Ik wist dat wel. Bijna twee jaar geleden kwam ik bijvoorbeeld, tijdens een mooie herfstwandeling, langs een paar van deze kunstwerken. En maakte daar foto’s van.

Ook wist ik dat de organisatie achter deze muurschilderingen Blind Walls Gallery heet, en dat zij in de warmere helft van het jaar (april t/m oktober) wandel- en fietstochten aanbieden. Waarbij een gids je meeneemt door dit museum op straat.

Toch duurde het behoorlijk lang – ongeveer twee jaar – voordat ik die kennis eindelijk omzette in het daadwerkelijk meelopen met zo’n tour. (Ahem. Als je regelmatig denkt “dit had ik veel eerder moeten doen”, wordt het wellicht tijd om je ideeën wat sneller uit te voeren.)

Maar goed. Afgelopen zondag stond ik dus, om 11 uur ’s ochtends, met een fototoestel en zonnebrandcrème bij de Potkanstraat, samen met nog 15-20 andere nieuwsgierigen. De Blind Walls Gallery tour zit altijd vol, vaak al weken van tevoren, dus houd daar rekening mee als je een keer mee wilt lopen of fietsen. Afwachten wat het weer doet, is geen optie! Maar gelukkig bleek 25 augustus een zonnige dag te zijn. (Ja, het was ook hartstikke warm, maar ik ga daar niet over klagen.)

In ongeveer anderhalf uur tijd kregen we een kleine maar fijne selectie te zien. Onze gids wist bij elke muurschildering een goed verhaal te vertellen, over de inhoud van het werk, de locatie, de kunstenaar(s)… Het mooie aan Blind Walls Gallery vind ik dat ze die drie heel bewust met elkaar verweven. Deze muurschilderingen staan er nooit “zomaar”. Er is onderzoek gedaan naar de verhalen die bij dat gebouw of die omgeving horen, en bij het mooiste verhaal wordt vervolgens een kunstenaar gezocht die een band heeft met dat onderwerp. Dat levert een knap staaltje vertelkunst op, als je het mij vraagt.

Overigens deel ik expres maar een paar foto’s die ik tijdens de wandeling gemaakt heb, want zo’n tour wordt er- net zoals een goed boek of een goede film – niet leuker op als ik hier al een heleboel weg ga geven.

Een paar gedachten die tijdens de wandeling door mijn hoofd schoten:

 • [bij de start, midden in het centrum] “Hm, ik woon hier nu al drie jaar, en ik heb dit straatje nog nooit gezien.”
 • “Holy shit, ik wou dat ik dit kon.”
 • “Hee, de maker van dit werk komt uit Polen. To fajnie.
 • “Wat is dit toch een toffe stad. En ik wóón er gewoon!” 😀
 • “Ik zou vaker een fototoestel bij me moeten hebben.”
 • “Och ja, een verhaal over Vincent van Gogh. Hoe kan het ook anders, in deze streek?”
 • [3 minuten later] “Goh, toch best een leuke anekdote.”

Kortom, als je van kunst en goede verhalen houdt, wacht dan alsjeblieft niet net zo lang als ik met een bezoekje aan de Blind Walls Gallery!

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Boek dan een tour, of download de app.

 • De Blind Walls Gallery tour te voet vindt van april t/m oktober plaats, op de tweede en laatste zondag van de maand.
 • Een fietstour kan ook, op de eerste en derde zondag van de maand.
 • Blind Walls Gallery heeft ook een gratis app, waarmee je zelf al hun kunstwerken en het verhaal erachter kunt opsporen.

Wat is jouw favoriete mural? In Breda of ergens anders?

8 reacties op “Wendy deed (eindelijk) de Blind Walls Gallery tour”

 1. Oh, dit ziet er echt heel tof uit! Juist je eigen omgeving biedt soms prachtige dingen die je niet ziet. Je woont er nu eenmaal, dus waarom zou je de toerist uit gaan hangen? En als je het dan doet, blijkt het heerlijk te zijn;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *