Meteen naar de inhoud

Wat te doen in Freiburg (als je maar 15 uur de tijd hebt)

Wil je over land naar Italië? Overweeg dan eens een tussenstop in Freiburg im Breisgau, het zuidelijkste en zonnigste stadje van Duitsland. In de 15 uur dat ik daar was, heb ik het bijzonder naar mijn zin gehad!

Met de trein naar Freiburg im Breisgau

Ik kwam rond drie uur ’s middags aan op het centraal station van Freiburg. Om dat voor elkaar te krijgen, ging de wekker pijnlijk vroeg af.* Maar het laatste stuk van de reis (tussen Düsseldorf en Freiburg) duurde vier uur, dus daar kon ik rustig wat slaap inhalen.

* Om 05:50 uur de eerste trein van Breda naar Tilburg, daarna ook nog overstappen in Eindhoven en Venlo. Iets na negen uur aankomst in Düsseldorf, en om 10:27 uur door naar Freiburg. In Düsseldorf had ik dus bijna anderhalf uur de tijd. Fijn om even de benen te kunnen strekken, en als “buffer” voor een eventuele vertraging onderweg. Mijn ticket kocht ik op bahn.de en kostte €74,40, inclusief zitplaatsreservering voor de rit van Düsseldorf naar Freiburg.

Vanaf het station is het niet ver lopen naar het oude stadscentrum. Na een paar minuten kwam ik langs het Colombipark, en omdat dit parkje (maar vooral de schaduw!) er erg uitnodigend uitziet, ben ik hier even gaan zitten.

Freiburger Münster

Nadat ik een paar lieverds had laten weten dat ik heelhuids in Freiburg was aangekomen, liep ik weer verder. Al snel kwam de Freiburger Münster in zicht, de grootste bezienswaardigheid van de stad. De binnenkant ziet er (helaas) nogal donker en somber uit, maar de buitenkant en het hoofdportaal mogen er zeker zijn.

In de kerk was het trouwens lekker koel, maar buiten moest ik van schaduw naar schaduw lopen om het een beetje vol te kunnen houden. Gelukkig is het centrum van Freiburg beter op warme temperaturen berekend dan het gemiddelde Duitse stadshart. Er zijn veel overdekte arcaden en andere schaduwrijke plekken te vinden. En de fonteinen en Bächle – goten – voeren continu helder en fris water aan.

Schwabentor

Bij de Schwabentor (links op de foto hieronder) besloot ik om éérst naar het hostel te lopen en daarna weer verder te gaan met de toerist uithangen. Mijn rugtas begon namelijk steeds zwaarder te wegen, voor mijn gevoel.

Dus op naar het Black Forest Hostel, net iets buiten het oude centrum. Een sfeervol hostel met een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar wel erg basic (en goedkoop). Bedlinnen en een kussen zit bijvoorbeeld niet bij de prijs inbegrepen. Dat moet je zelf meenemen of huren. Ook is er geen 24-uurs receptie, en de deuren van de kamers kunnen niet op slot. (Maar er zijn wel lockers. Dus neem een hangslotje mee!)

Zelf ook een reisje boeken, naar Freiburg of ergens anders heen? Als je mij een lief berichtje stuurt, stuur ik je een link waarmee je €15,- korting kunt krijgen op Booking.com.

Ik denk dat ik ongeveer anderhalf uur in het hostel geweest ben. Inchecken, water drinken, opfrissen, omkleden…

Lekker eten en drinken

Daarna door naar Schlappen, één van de populairste (studenten)kroegen in Freiburg, voor het avondeten. De flammkuchen en de wijn (van ’t vat!) waren ronduit vurrukkulluk. <3 De gemengde salade smaakte helaas minder goed.

Freiburg ligt in de wijnstreek Baden, en toevallig begon die avond het Freiburger Weinfest. Mijn moeder gelooft niet dat dit toeval was, maar ik zweer jullie dat ik van niks wist! En ik ben heel braaf geweest, want ik heb een rondje gelopen langs de kraampjes, en de gezellige sfeer opgesnoven, maar niks besteld. (In je eentje op zo’n festival zijn heeft toch iets ongemakkelijks, vind ik.)

Doorreizen naar Italië

Daarbij: de volgende ochtend zou mijn wekker weer belachelijk vroeg afgaan. Dus nadat ik wat eten had ingeslagen voor de busrit de volgende dag, ging ik weer terug naar het hostel.

Vlakbij het hostel viel mijn oog op een superschattig torentje, het Freiburger Türmchen (originele naam, ahem), dus die moest ook nog even op de foto. En dat was het wel zo’n beetje.

De volgende ochtend ging de wekker om kwart voor vijf. Maar toch deed het deze keer minder pijn dan de dag ervoor. (Een ritme hebben doet wonderen.) Tegen half zes trok ik de deur van het hostel achter me dicht, en twintig minuten later stond ik bij het busstation te wachten op de Flixbus naar Milaan.

Dag Freiburg! Sorry dat ik maar zo kort gebleven ben, want je bent een fijn stadje. Auf Wiedersehen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *