Meteen naar de inhoud
Twee bijna dezelfde hoortoestellen

11 vragen die hoortoesteldragers zichzelf soms stellen

Mensen die hoortoestellen dragen zijn net normale mensen. Ze hebben alleen één of twee apparaatjes die anderen niet hebben, en stellen zichzelf (dus) vragen die anderen zichzelf nog nooit gesteld hebben.

Wat voor soort vragen dat zijn? Hier vind je 11 voorbeelden.

Lees ook: “Kun jij liplezen?” (en 10 andere vragen over mijn slechthorendheid)

 1. Heb ik batterijen bij me? Ik zou me dit vaker moeten afvragen, want ik vergeet regelmatig om een pakje batterijen in mijn tas te stoppen.
 2. Heb ik nog een voorraadje batterijen in huis? Om te voorkomen dat je ineens halsoverkop naar de drogisterij moet. Sommige slechthorende mensen kunnen best een dag zonder hun hoortoestellen, maar voor mij zijn die batterijen een soort eerste levensbehoefte.
 3. Zijn de batterijen in de aanbieding? Eén batterijtje gaat ongeveer tien dagen mee, er zitten zes batterijtjes in een pakje, dus ik paf ongeveer één pakje per maand. Dat maakt aanbiedingen zoals “4 halen, 2 betalen” erg interessant.
 4. Wordt mijn hoofd hier nat van? De meeste hoortoestellen kunnen niet tegen water. Die van mij ook niet. Ik zal dus nooit zomaar in een rivier springen. En ja, soms ben ik jaloers op al die mensen die dat wél kunnen. (Waarom doen jullie dat niet wat vaker?)


 5. Hoe houd ik ze droog? Als ik besluit om wél het water in te gaan, of een wildwaterbaan bijvoorbeeld, dan moet ik ervoor zorgen dat mijn hoortoestellen droog blijven. Waterdichte doosjes to the rescue.
 6. Kan het niet wat sneller? De markt voor hoortoestellen bestaat grotendeels uit ouderen. De meeste toestellen zijn daar dus op berekend. Dat is mooi, en logisch, maar het betekent óók dat de rest met trage toestellen zit opgescheept. Zo duurt het acht seconden voor ze aanstaan. (Zie punt 9 voor het ‘waarom’.)
 7. Zal ik ze al uitdoen of niet? Sommige mensen kunnen gewoon in slaap vallen. Ik moet van tevoren mijn hoortoestellen uitdoen. Geen enkel probleem, tenzij er vriendinnen blijven logeren. Je zult altijd zien dat het gesprek tóch weer oplaait, net als ik mijn toestellen heb uitgedaan. (Ach, pre-corona-problemen…)
 8. Waar laat ik ze? Over logeerpartijtjes gesproken. Het is soms ook even zoeken naar een goede plek om de apparaatjes veilig neer te leggen.
 9. Piepen ze al lang? Hoortoestellen piepen vreselijk als ze aanstaan en niet (goed) in het oor zitten. Maar die pieptoon is zó hoog, dat ik ‘m niet hoor als ik mijn hoortoestellen niet draag. Het komt gelukkig niet vaak voor dat ik de toestellen niet goed uitzet of ze per ongeluk aanzet, maar zien jullie het probleem?
 10. Horen anderen dit ook? Hoortoestellen zijn elektrische apparaatjes, en dat maakt dat ze soms een beetje gek reageren op detectiepoortjes enzo. Dan hoor ik opeens geluiden die er helemaal niet zijn.
 11. Hoe lang heb ik ze al? Hoortoestellen worden in principe om de vijf jaar vergoed. (In Nederland. Ik weet niet hoe het in België zit.) Een slimme hoortoesteldrager belt dus om de vijf jaar even met zijn of haar zorgverzekering. Scheelt al snel honderden euro’s!

4 reacties op “11 vragen die hoortoesteldragers zichzelf soms stellen”

 1. In mijn omgeving zijn ook wat mensen met hoortoestellen en ik ben er altijd verbaasd over hoeveel batterijen je er met die dingen doorheen jaagt. Volgens mij zou dat echt efficiënter moeten kunnen…

  1. Haha, de hoeveelheid batterijen is inderdaad indrukwekkend, al vind ik ze nog best efficiënt eigenlijk. Het zijn hele kleine batterijtjes, en die houden zo’n toestel toch maar mooi (10 x 16 =) 160 uur aan de praat. Da’s best knap.

 2. Erg interessant dit! Ik schrok wel echt van dat die batterijen maar zo kort meegaan. Lijkt me best irritant zo. Hoe lang duurt het in- en uitdoen eigenlijk ongeveer? En hoe doe je dat dan ’s nachts met rookmelders of koolmonoxidemelders, of hoor je die wel zonder de toestellen?

  1. Het in- en uitdoen van mijn hoortoestellen? Of van de batterijen? Het verwisselen van batterijtjes is even een gepriegel maar ik denk dat ik dat binnen 10 seconden kan. Als ik een stevige rechte ondergrond tot m’n beschikking heb tenminste, een tafel bijvoorbeeld. Als ik in de auto zit ofzo duurt het wat langer. Mijn hoortoestellen uitzetten & uitdoen is een kwestie van één of twee seconden, in- & aandoen duurt wat langer omdat er dus wat (voor mij overbodige) tijd zit tussen het aanzetten van die dingen en dat ze het ook daadwerkelijk doen.

   En wat die rookmelders enzo betreft… Geen idee eigenlijk. Ik heb nog nooit meegemaakt dat die midden in de nacht afgingen, maar dat betekent ook dat ik niet weet of ik er wakker van zou worden. :/ Er zijn melders die met lichtflitsen werken. Als ik ooit een koophuis heb, wil ik daar wel werk van maken. Voor nu vertrouw ik maar op mijn andere zintuigen, en dat die melders (en mijn huisgenoten) hard en lang genoeg lawaai maken om mij tóch wakker te krijgen, als het ooit nodig zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *