Meteen naar de inhoud

Meer van Bled

Het meer van Bled (Blejsko jezero) is een meer tussen de Karawanken en de Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië, bij de plaats Bled.

De Triglav, de hoogste berg van de Julische Alpen en tevens de hoogste van Slovenië, is vanuit Bled goed te zien. Hij steekt 2864 meter boven zeeniveau uit. Triglav betekent “de driekoppige”, een verwijzing naar de vorm van de berg. De drie toppen staan voor het verleden, het heden en de toekomst. De Triglav geldt als nationaal symbool van de Slovenen en prijkt ook op de Sloveense vlag.

Het meer van Bled is 2120 meter lang, 1380 meter breed en 30,6 meter diep. Er zou een warme bron in het meer zijn, wat echter niet belet dat het ’s winters dichtvriest. Op het meer is gemotoriseerd vervoer niet toegestaan.

In het meer ligt een eilandje – het enige Sloveense eiland – met daarop de Maria Hemelvaartskerk, gebouwd in de 9de eeuw.

Ook bezienswaardig is het kasteel van Bled. Het kasteel staat op de top van een 130 meter hoge rots aan de rand van het meer en dateert uit de 16e eeuw.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *