Meteen naar de inhoud

De leukste nummers van Guus Meeuwis (volgens Wendy)

Dinsdag ga ik voor de vijfde keer in mijn leven naar een “Groots met een zachte G” concert. Dus, om alvast een beetje in de stemming te komen, hier een lijst met (volgens mij) de vijf leukste nummers van Guus Meeuwis.

1) “Per Spoor (Kedeng Kedeng)”

Van alle albums die Guus Meeuwis uitgebracht heeft, vind ik de eerste veruit de leukste. Een kwestie van jeugdsentiment, plus dat ik me anno 2018 nog steeds niet veel ouder voel dan de leeftijd die van dit album afspat. (Volgens mijn berekeningen was Guus Meeuwis 24 toen “Verbazing” uitkwam. Mijn god, waar blijft de tijd…)

Maar goed, genoeg over “Verbazing”. Waarom staat het tweede nummer van dat album, “Per Spoor”, in deze lijst? Vooral omdat ik hoop dat dit nummer ooit op mij gaat slaan. Ik bedoel, het stukje “zij woont bij het spoor” klopt al. Nu de rest nog.

Ten tweede: de videoclip bij dit nummer. Mensen, check die clip!

Ten derde omdat ik het stiekem (nu-niet-meer-zo-stiekem) nog steeds prachtig vind hoe ik ooit, in al mijn kinderlijke onschuld, dacht dat “en ‘s nachts, oelala… gaat het ritme door!” over rijdende treinen ging…

2) “Als Jij Maar Bij Me Bent”

Dit nummer, van zijn tweede album “Schilderij” (uit 1997), is anders-dan-anders, geen volslagen “Guus”-nummer. Een exotisch ritme, de stad New York… Maar dan wel met een Guus-Meeuwis-saus eroverheen. “Als jij maar bij me bent…” heb ik verder niets nodig en komt alles goed. Als Guus het zingt, zal het wel zo zijn.

3) “Hé, Zon”

Natuurlijk heb ik niet altijd zin in zoete liefdesliedjes. (Ahem.) Maar ook voor al die andere dagen heeft Guus zo zijn nummers. Het zijn er weliswaar een stuk minder, maar als je goed zoekt (of – zoals ik – min of meer opgroeit met zijn muziek) dan vind je ze.

Voor de momenten dat ik zelf een beetje liefde / energie / zin nodig heb, is er bijvoorbeeld “Hé, Zon”. “Eens kijken wie het langst kan stralen, en ik denk dat ik win!”

Mocht je je trouwens afvragen waarom Bart de Graaff in deze videoclip te zien is: dit nummer is destijds gemaakt om de Bart de Graaff Foundation te promoten. (Een stichting die jonge ondernemers met een levensbepalende lichamelijke beperking of chronische ziekte ondersteunt. Ik zeg: “Jeeeeeej!“)

4) “Kus Van Mij”

Maakt Guus Meeuwis tegenwoordig dan geen goede nummers meer? Tuurlijk wel! Toen ik in Polen woonde, luisterde ik regelmatig naar “Kus Van Mij”.

Dit nummer hoorde ik voor het eerst tijdens “Groots met een zachte G” 2015, toen ik speciaal voor de tiende editie van “Groots” even terug naar Nederland kwam. In de veronderstelling dat Guus Meeuwis bij dit jubileum versterking zou krijgen van Rowwen Hèze, maar neen. Het ticket kostte meer dan de retourvlucht Wroclaw – Eindhoven (inclusief bagage!), maar Rowwen Hèze was er niet… En daarmee viel een grote droom van mij in duigen.

Maar “Kus Van Mij” vond ik wel tof.

5) “Brabant”

En jaaaa, naast al die liefde voor anderen en onszelf mag de liefde voor waar we vandaan komen natuurlijk niet ontbreken. Dit volkslied, gezongen door the man himself, in een bomvol PSV-stadion, paar vaandeldragers erbij… Kippenvel, jongûh!

Dinsdag mogen we weer… Zin in!

Zo, dit waren de leukste nummers van Guus Meeuwis, als je het mij vraagt. Staat jouw favoriet ertussen?

Foto: “Guus Meeuwis uit 2010 – concert” van Robin Bos, licentie CC BY 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *