Meteen naar de inhoud
Wawel kathedraal

Lente in Krakau

Dames en heren, panie i panowie, de lente draait eindelijk op volle toeren! De zon liet zich hier de afgelopen dagen steeds vaker zien, maar gisteren en vandaag liep de temperatuur dan eindelijk hoog genoeg op om zonder jas naar buiten te kunnen. Alleluja!

In Nederland valt dan al snel de term ‘rokjesdag’, maar volgens mij komt dat fenomeen in Polen niet voor. Ik heb althans de indruk dat voor Poolse (jonge)dames iedere dag rokjesdag kan zijn, ongeacht de temperatuur. Hele-korte-rokjesdag zelfs. Onder die rok dragen ze dan wel minstens een panty – terwijl rokjesdag ook (of misschien wel ‘juist’) draait om blote vrouwenbenen. Maar het is nog vroeg, 11 april, dus wie weet… Misschien verdwijnen de panty’s over een week of twee als sneeuw voor de zon.

Rokjesdag of niet, de meeste vrouwen – mijzelf inclusief – blijven niet graag binnen zitten tijdens die eerste warme dagen van het jaar. Ik heb donderdag – toen de zon al volop scheen maar nog niet veel warmte gaf – de Koninklijke Route (Droga Królewska) afgelegd en gisteren de Foods of Krakow wandeltocht gedaan. (Toen heb ik onder andere geleerd dat wodka ‘watertje’ betekent. Mijn docent Pools zal maandag wel trots zijn.) Tijdens die wandelingen, vanmorgen tijdens het hardlopen en vanmiddag in het park: overal hing de lente in de lucht.

In de Planty worden de bankjes van een nieuw laagje verf voorzien. Voor de Krakovianen vormt dat een extra reden om het bankje van hun keuze eerst uitgebreid te betasten voordat ze erop durven te gaan zitten. Het lijkt wel een ritueel: eerst halen ze hun hand over de zitting, dan over de rugleuning en als ze het dan nog niet helemaal vertrouwen, komt er een plastic zakje tevoorschijn waar ze op gaan zitten. Of ze lopen naar het volgende bankje, waar het ritueel zich herhaalt. Ik geef ze trouwens geen ongelijk: op de onderkant van mijn jas zaten gisteren ineens een paar vlekjes vogelpoep.

Terwijl de kauwen hoog in de bomen vechten om het mooiste plekje en het beste nestmateriaal, vliegen de ijsjes over de toonbank. Op deze manier mag de zomer van mij nog wel even wegblijven. Dan doet de winter dat namelijk ook…

1 reactie op “Lente in Krakau”

  1. Hoi, wij horen het wel Polen en lekker zonnig, het is je van harte gegund hoor flanneer maar lekker. Ik vind het knap van jou ,in het Pools kunnen wij nog niet reageren, hier is het vandaag ook lekker ween , maar gisteren leek het wel een slechte dag ui Januarie Gisteren was het leuk bij Jan Willem Lieve groetjes en tot horens Opa en Oma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *