Meteen naar de inhoud
een close-up van een kom met golden milk oatmeal. Met een beetje kaneel erover.

Golden milk (en een recept voor golden oatmeal)

Op Bedrock kwam ik een week geleden een blogpost tegen over golden milk, ofwel tumeric latte. Een warme, gezonde en vooral hippe drank met een goudgele kleur. (Vandaar de naam natuurlijk.)

Toen ik het recept voor golden milk las, moest ik nog net niet hardop lachen. Die specerijen doe ik al maandenlang door mijn havermout!

Toevallig doen wat hip is, zonder hip te willen zijn. Hebben meer mensen daar last van?

Hoe dan ook, een hele tijd terug las ik in een Yoga Magazine (vraag me niet welke editie) een interview met iemand die ’s ochtends een kom warme havermout at. Met kurkuma, kaneel, kardemom en gemberpoeder erdoor.

Havermoutpap met kaneel en banaan was toen mijn “standaard” ontbijt in de herfst en winter. Kardemom en gemberpoeder had ik al in huis. Dus hoefde ik alleen nog maar kurkuma te kopen. (In het interview stond dat kurkuma goed is voor je gewrichten, en die gewrichten van mij kunnen wel wat extra liefde gebruiken.)

En zo veranderde mijn brave ontbijtje achteloos in een exotisch golden milk ontbijt. Met een “verkeerde” verhouding van specerijen natuurlijk, maar goed, ik wist niet waar ik mee bezig was. (#StoryOfMyLife)

Ik gebruik trouwens gewone (volle) melk voor mijn ontbijt. In veel recepten voor golden milk wordt een “plantaardige drank” zoals amandelmelk voorgeschreven, maar ik zie niet in waarom het niet met echte melk zou kunnen.

Tenzij je geen lactose kunt verdragen natuurlijk. Of geen dierlijke producten nuttigt. Of gewoon belachelijk hip wilt zijn.

(Puur uit nieuwsgierigheid heb ik toch een pak amandelmelk gekocht. Het duurde een eeuwigheid voordat ik een variant had gevonden waar geen suiker aan toegevoegd was, en zo min mogelijk andere ingrediënten. Plantaardige melk is dus niet per se gezonder dan echte melk, en ik vond het – eerlijk gezegd – ook niet lekkerder.)

Hieronder mijn recept voor golden milk havermout. Ik doe er standaard een halve banaan door en verder niets, maar voel je vrij om er jouw eigen favoriete ontbijt van te maken. Dat geeft pas écht goud in de mond. 😉

Recept: Wendy’s golden milk oatmeal

Ingrediënten

  • (plantaardige) melk: 250 ml bij bereiding in magnetron / 300-350 ml op een kookplaat
  • 6 eetlepels havermout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel kardemom
  • 1/4 theelepel gemberpoeder

Extra’s:

  • banaan
  • honing (of andere zoetstof)
  • snufje zout
  • mespuntje (chili)peper

Bereiding

MAGNETRON: Doe de havermout, (plantaardige) melk en specerijen in een kom en zet 3,5 minuut in de magnetron op 350 watt. Daarna verder op smaak brengen.

KOOKPLAAT: Breng de (plantaardige) melk in een pannetje aan de kook en doe er al roerende de havermout en specerijen bij. Draai het vuur laag en laat een kwartiertje zachtjes pruttelen. Havermout in een kom doen en verder op smaak brengen.

Eet smakelijk! Laat je me weten wat je ervan vond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *