Meteen naar de inhoud

Dag van het Geluk (?) + 4 daden die ons gelukkiger kunnen maken

Vandaag viert de wereld de Internationale Dag van het Geluk.

In het World Happiness Report van dit jaar staat Nederland nóg hoger dan vorig jaar. Op de vijfde plaats.

Of dat terecht is of niet, daar valt over te discussiëren. Het leek mij in elk geval een uitstekend moment voor een RAK-boeket. Een mooie verzameling van bewezen geluksbrengers.

Random Acts of Kindness: Wees vandaag extra behulpzaam. Bezoek vrienden of familie. Neem wat tijd voor jezelf. En ga even sporten.

Toen de wekker vanmorgen ging, voelde ik me niet lekker. Een beetje zwaar. Somber. Trillerig. Alsof ik elk moment koorts kon krijgen. En kan krijgen, want dat gevoel is nog niet over.

Maar ik heb geen zin om wéér een dag overgeleverd te zijn aan mijn gepieker. En een beetje geluk kan wonderen doen voor de gezondheid.

Dus, daar ga ik.

1. Vrienden (of familie) opzoeken

12:26 uur. Ik pak de trein naar Rotterdam. Om twee uur word ik in Utrecht verwacht, voor een bijeenkomst van de Nederlandse EuroPeers.

De meeste aanwezigen ken ik al jaren. En ook al zijn het eigenlijk geen (naaste) vrienden van me, toch vind ik het leuk om ze weer te zien en even bij te praten.

2. Iemand helpen

Zowel in Utrecht als op de heen- en terugreis ben ik extra alert. Het zal mij vandaag niet gebeuren dat ik een kans om behulpzaam te zijn mis, omdat ik in gedachten (of in mijn telefoon) verzonken ben!

En dus help ik aan het einde van de bijeenkomst met het afruimen van de tafel, maar daar blijft het bij. Ik let wel degelijk goed op, maar ik zie nergens mensen die hulp nodig hebben. Niemand die de weg zoekt. Niemand aan wie ik mijn zitplaats af kan staan.

Wel zie ik een knappe vent in de trein zitten, die een boek over Duitse literatuur leest. Het heeft niets met “iemand helpen” te maken, maar het is een geluksmomentje. Absoluut.

Eenmaal terug in Breda ga ik nog langs het stemlokaal. Veel verschil zal het niet maken, maar toch. Elk zetje in de juiste richting helpt.

19:45 uur. Ik ben thuis. Mail van Nick. “Bedankt voor jullie hulp.”

3. Tijd nemen voor jezelf

Daarna kan het “moment voor mijzelf” beginnen. Voor vandaag betekent dat: blogposts schrijven.

Ik voel me inmiddels stukken beter. Maar om te voorkomen dat ik – net als gisteren – te laat op bed lig, neem ik mezelf voor om niet langer door te gaan dan 21:30 uur.

Genoeg slapen is immers ook een vorm van tijd nemen voor mezelf. Toch?

4. Sporten

Eigenlijk was ik van plan om vanmorgen te gaan sporten, maar toen voelde ik me niet bekwaam.

En dus blijft het bij een korte yoga-sessie voor het slapengaan. En het voornemen om morgen wél naar de sportschool te fietsen.

Aan het eind van de dag voel ik me wel degelijk iets gelukkiger dan toen ik vanmorgen opstond. Het kostte hier en daar wat moeite, en het zat vooral in de onverwachte momenten. Maar sinds wanneer is geluk makkelijk en voorspelbaar? 🙂


Foto: “Happiness” van Selvaggia Santin, licentie CC BY-NC 2.0

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *