Meteen naar de inhoud

Dag 6 – Op naar Kroatië!

Vanmorgen moest ik om 11 uur uitgecheckt zijn en de trein naar Zagreb zou pas om 13:51 uur vertrekken. Dan duurt een ochtend ineens heel erg lang… Gelukkig kon ik mijn koffer een tijdje bij de receptie stallen, zodat ik makkelijk nog een rondje rond het meer kon lopen (bij gebrek aan een beter idee) en boodschappen kon doen voor onderweg.

Om 13:20 uur vertrok er een bus vanuit de dichtstbijzijnde bushalte naar het treinstation Lesce-Bled, een ritje van ongeveer 10 minuten dat helemaal niet bijzonder was, op de muzieksmaak van de buschauffeur na. Hij draaide namelijk keihard een soort “Radio Hollandio”, maar dan op z’n Sloveens natuurlijk.

Afijn, na 10 minuten stond ik weer terug buiten, bij het station. Of eigenlijk: stationnetje. Lesce-Bled heeft maar één perron en twee sporen. Alleen in het toeristenseizoen rijdt er van daaruit een rechtstreekse trein naar Zagreb. Een enkele reis kost €23,20 en de rit duurt ongeveer 3,5 uur. Niet omdat Bled en Zagreb zo ver uit elkaar liggen, maar omdat de trein langzaam rijdt en er onderweg een paspoortcontrole plaatsvindt.

Ik deelde de coupé met een jongeman uit Duitsland en een meid / jonge vrouw uit Australië. Hij had een jaar in Australië gewoond, zij was bezig aan een rondreis van 4 maanden. Vergeleken met hen sprak ik niet alleen slecht Engels, maar had ik ook nog maar weinig van de wereld gezien. Het gesprek werd (daarom?) vooral bepaald door hun reiservaringen, en af en toe werd er iets aan mij gevraagd of kon ik ineens iets inbrengen… Blijkbaar ligt ‘de kunst van het reizen’ dichtbij ‘de kunst van het etaleren’. Mocht ik ooit veranderen in een reizende blaaskaak, laat het me dan alsjeblieft weten!

Maar goed, nu door naar Zagreb… Momenteel verkeer ik een beetje in een cultuurshock. De overgang van het rustige, natuurrijke Slovenië naar de hoofstad van Kroatië is groot, heel groot. Zagreb heeft – inclusief voorsteden – 1,1 miljoen inwoners, dat is meer dan de helft van het totale aantal inwoners van Slovenië. Trams, driebaanswegen, stadslawaai… Pfffft…

Toch ziet het er veelbelovend uit en ook mijn matras ligt, voor zover ik nu kan beoordelen, beter dan in de vorige hostels, dus wie weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *