Meteen naar de inhoud

Dag 13 – Niet te filmen

Laatste dagje! En eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg, want na één dagje heb ik het hier wel gezien. Hoe ongelooflijk mooi Dubrovnik ook is, en hoe leuk ik het hostel ook vind, het valt niet mee om hier met een beperkt budget een dag op te vullen. Vergeleken met steden als Nice en Monaco zal Dubrovnik vast goedkoop zijn, maar voor mij is het dat niet. Daarbij kun je het historische Dubrovnik makkelijk op één dag zien.

Vergeet trouwens wat ik geschreven heb over massatoerisme in Split. Toen had ik nog geen cruiseschepen met honderden kamers in een kleine haven zien liggen en geen file van touringcars gezien. Maar misschien had ik kunnen weten dat de Lonely Planet (een Amerikaans product) een ander beeld heeft van ‘veel’ en ‘groot’ dan ik…

En ik kan het al die touroperators echt niet kwalijk nemen dat ze allemaal uitgerekend dit ene stadje aandoen. Dubrovnik wordt met recht een ‘parel’ genoemd.

Vanmorgen heb ik door de stad gewandeld, ’s middags heb ik de schaduw opgezocht en ’s avonds heb ik voor 100 Kuna (ca. 14 Euro) een ticket gekocht om over de stadsmuren te mogen lopen, helemaal rondom het oude Dubrovnik. Ook op die muren wemelt het trouwens van de toeristen, daar is geen ontkomen aan.

’s Morgens liep ik door een straatje waar twee Amerikanen op dat moment strengen klimop aan een houten balk bevestigden met behulp van een nietpistool. Juist ja. Op dat moment dacht ik dat het om twee opportunisten ging die hun droom (‘een romantisch barretje in Dubrovnik’) op typisch Amerikaanse wijze aan het verwezenlijken waren, maar later, op de stadsmuur, zag ik schuin onder mij ineens een filmdecor verschijnen. Wat blijkt nou: Game of Thrones is in da house! Deze wereldberoemde tv-serie (waarvan ik nog geen enkele aflevering gezien heb) wordt onder andere opgenomen in Kroatië, en Dubrovnik dient dan vaak als decor voor King’s Landing.

Dus na mijn rondje over de stadsmuur heb ik ook nog door een bij voorbaat al beroemd filmdecor gewandeld. Omdat het kon: waarschijnlijk sluiten ze de straten in kwestie pas af op het moment dat er daadwerkelijk gefilmd wordt. Ik mocht zelfs foto’s maken, wat op zich wel handig was aangezien ik een heleboel afleveringen zal moeten bekijken vooraleer dit decor voorbijkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *