Meteen naar de inhoud

Wat maakt me boos of verdrietig? [25 vragen in 52 weken, deel 3]

De eerste maand van het jaar 2019 zit erop! Hoog tijd voor weer één van de 25 vragen die ik dit jaar ga beantwoorden. Deze keer vraag 12: “Wat maakt me boos? Verdrietig? Gefrustreerd?”

Hm. Lastig. Ik ben namelijk niet zo vaak uit mijn hum. (Opgewekt en veerkrachtig, weet je nog?)

En als ik wél uit mijn hum ben, laat ik dat niet snel merken. Meestal probeer ik het voor mijzelf te houden. In te slikken. En als dat niet gaat, als ik echt stoom af moet blazen, dan doe ik dat eigenlijk alleen bij mensen die ik vertrouw.

(Op zulke momenten is het ongetwijfeld fantastisch om een vriend of familie van mij te zijn. Ahem. Sorry, lieverds.)

Kortom, ik vind het moeilijk om hier te zeggen wat me boos of verdrietig maakt. Op een openbare blog. Waar vaag blijven eigenlijk geen optie is, want dat levert een onpersoonlijk – dus oninteressant – verhaal op. En wie zit daarop te wachten?!

Een close-up van een paard. Het oog is goed te zien. Er is iets aan de onschuld van paarden, wat mij makkelijk boos of verdrietig maakt.
Die ogen… Paarden hebben iets wat mij snel emotioneel maakt. Vooral als ze slecht behandeld worden. Daar kan ik echt niet tegen.

Dus. Als ik van slag ben, komt dat meestal door één van de volgende thema’s:

  • problemen met familie / vrienden / sociale contacten – maar bijvoorbeeld ook een emotioneel weerzien bij All You Need Is Love.
  • onbegrip / gebrek aan kennis – als ik iets niet begrijp, of niet begrepen word, kan ik me daar mateloos aan ergeren.
  • angst / wantrouwen – voor iets of iemand anders of, nog erger, voor mijzelf. (“Dat klinkt geweldig, maar ’t lukt me vast niet.”)
  • onverantwoord / ondankbaar gedrag – zoals toeristen die foto’s maken op een plek waar dat overduidelijk niet mag. Argh!

Combinaties hiervan vormen al helemaal dé manier om mij boos of verdrietig te krijgen. (De film Black Beauty doet dat bijvoorbeeld vreselijk goed.)

Volgens mij zijn dit mijn vier grootste “allergieën”. En dat zou kunnen kloppen, want als ik ze omdraai komen er een paar herkenbare kwaliteiten naar boven. (Een slim en loyaal persoon, die veel belang hecht aan vertrouwen en rechtvaardigheid… Hm, klinkt bekend.)

Wat maakt jou boos of verdrietig? Waar heb je dan eigenlijk behoefte aan?

De volgende keer: “Wat is mijn grootste valkuil?”
En twee weken geleden: “Hoe kom ik over op anderen?

Foto: “A Nod Is As Good As a Wink… to a Blind Horse” door Fernando Henrique C. de Oliveira, licentie CC BY-NC-ND 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *