Meteen naar de inhoud

Dag 3 – Naar B(l)ed

Het zal jullie vast niet verbazen dat ik gisteren maar weinig energie had. Anderhalf uur later wakker dan eergisteren, en gelukkig iets beter geslapen, maar ik lag ook meer dan anderhalf uur later in bed, dus onder de streep stond ik zwaar in de min.

Om elf uur moest ik uitgecheckt zijn, en aangezien ik om 8 uur wakker was had ik meer dan genoeg tijd om nog wat boodschappen te doen voor onderweg, geld te pinnen en een laatste rondje te lopen langs de belangrijkste bezienswaardigheden. En gelukkig liet de zon zich ook eindelijk eens goed zien!

Al met al kan ik Ljubljana warm aanbevelen. (Waarschijnlijk ga ik over alle volgende bestemmingen hetzelfde schrijven, maar goed.) De hoofdstad van Slovenië is erg klein, je zou het historische centrum bij wijze van spreken kruipend kunnen verkennen. Italië en Oostenrijk liggen duidelijk in de buurt: in elke straat zit bijvoorbeeld minstens één ijssalon. De inwoners van de stad houden er duidelijk een Bourgondische levenshouding op na: regen of geen regen, de terrassen zitten vol. Grote bezienswaardigheden (kaliber ‘Eiffeltoren’) ontbreken, dus je bent vrij om je dagen naar eigen inzicht in te vullen. En de stad ligt in een dal, dus ook voor de mensen die van klokgelui en snelstromend water houden: komt dat zien (en horen)!

Op anderhalf uur rijden van Ljubljana ligt Bled, mijn volgende bestemming. De busrit verliep zonder problemen, gelukkig. Bovendien kon ik nu ook iets zien van de buitenwijken van Ljubljana (waar het communistische tijdperk duidelijke sporen heeft nagelaten) en van het land. Slovenië in het kort: bergachtig, groen, Oostenrijk meets Italië meets Balkan.

En nu lig ik in Bled op bed. Ik ben ’s avonds nog wel even een stukje langs het meer van Bled gelopen en toen de berg op richting het kasteel, en weer terug naar het hostel, maar dat was het wel zo’n beetje qua activiteit. Een klein voorproefje voor de komende dagen, zullen we maar zeggen. O ja, en ik ben naar de supermarkt geweest omdat ik hier zelf voor mijn ontbijt moet zorgen, maar dat was geen leuke ervaring. Op een gegeven moment stond ik namelijk, onbewust, achter een counter waar je als klant helemaal niet mag komen, en dat heb ik geweten. Jeetje, wat deed dat mens lelijk… Alsof het mijn schuld is dat die winkel hartstikke onlogisch in elkaar steekt.

Overigens heb ik volgens mij weer een prima hostel uitgekozen, al is het wel een maatje groter dan het vorige (en daardoor onpersoonlijker) en laten de matrassen opnieuw wat te wensen over. Maar om negen uur lag ik al in bed en vanmorgen was ik om zeven uur weer wakker, dus ik heb toch wat achterstand ingehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *