Foto's, Reizen, Soloreis '14 (Slovenië & Kroatië), Tips

Split

Split (Italiaans: Spalato) is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië. De stad had in 2007 221.456 inwoners en is daarmee de tweede stad van Kroatië. De havenstad is gelegen op een klein schiereiland in de Adriatische Zee en is een belangrijke economische en toeristische transitstad. Vanuit de haven kunnen namelijk meerdere Adriatische eilanden en Italiaanse steden worden bereikt.

Het hart van Split wordt gevormd door het paleis van Diocletianus. De Romeinse keizer Diocletianus beval omstreeks het jaar 300 na Christus tot de bouw van dit paleis, omdat hij zich na zijn aftreden in zijn geboortestreek wilde vestigen. (Diocletanus is de enige Romeinse keizer die vrijwillig afstand deed van zijn titel. Hij stierf op circa 65(!)-jarige leeftijd een natuurlijke dood, in tegenstelling tot vele andere Romeinse keizers.)

Het aftreden van Diocletanus in 305 wordt meestal beschouwd als het begin van het bestaan van de stad Split. In de 7e eeuw vestigden zich in het enorme gebouw de eerste stadsbewoners, gevlucht uit Salona (het huidige Solin). Ook nu nog wordt het centrum van Split gevormd door het oude paleis, waarin huizen, winkels, markten, paleizen en kerken zijn gevestigd. Het meest beeldbepalend is wellicht de Kathedraal van Sint-Domnius. Deze Rooms-katholieke kathedraal is ontstaan in en rondom het mausoleum van christenvervolger Diocletianus.

Vanaf 1420 behoorde Split tot Venetië, en in 1797 viel het toe aan Oostenrijk-Hongarije. In 1918, na de Eerste Wereldoorlog, viel Oostenrijk-Hongarije uiteen en ging Split horen bij het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen dat toen werd opgericht. Dit koninkrijk ging in 1929 Joegoslavië heten. Gedurende de jaren 1941-1943 maakte Split deel uit van Italië, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam het weer in bezit van Joegoslavië.

In 1979 werd het paleis van Diocletianus, en daarmee een groot deel van het stadscentrum, op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *