De Joegoslavische oorlogen vormen een reeks van gewapende conflicten binnen Joegoslavië, die zich vanaf 1991 ontwikkelden als gevolg van het uiteenvallen van de socialistische federatie Joegoslavië. Nadat de federale staat in 1991 was uiteengevallen in Slovenië, Kroatië en romp-Joegoslavië (Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië en Macedonië) ontstond er in delen van Kroatië (Knin en Slavonië) en in Bosnië-Herzegovina een hevige burgeroorlog.

Na de verkiezingen van april 1990 in Kroatië werd de Kroatische Democratische Unie (Hrvatska Demokratska Zajednica: HDZ) van Franjo Tuðman de grootste partij binnen Kroatië. Op 22 december van dat jaar werd een nieuwe Kroatische constitutie afgekondigd, waardoor de status van de Serviërs in Kroatië veranderde van ‘inwoners van een samengestelde natie’ in een nationale minderheid.

Het falen van de constitutie wat betreft het garanderen van de rechten van de etnische minderheden in het land, alsmede de massa-ontslagen van Serviërs die in de publieke sector werkten, leidde ertoe dat de etnisch Servische gemeenschap binnen Kroatië (600.000 man) autonomie eisten. Begin 1991 begonnen Servische extremisten in Kroatië rellen te stoken, in de hoop militaire interventies van het Joegoslavische leger te provoceren.

Tijdens een Kroatisch referendum in mei 1991 (geboycot door de Servische minderheid) gaf 93% van de stemmers aan vóór een onafhankelijk Kroatië te zijn, maar toen Kroatië zich op 25 juni 1991 (op dezelfde dag als Slovenië) onafhankelijk verklaarde, riep de Servische enclave in Krajina uit onafhankelijk te zijn van Kroatië. Vervolgens braken er hevige rellen uit in Krajina, Baranja en Slavonia. In de zomer van 1991 viel een kwart van Kroatië in handen van Servische milities en het Joegoslavische leger. Op zes maanden tijd vielen er in Kroatië 10.000 doden, honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht en tienduizenden huizen werden verwoest.

Hoewel de oorlog eind 1992 ten einde kwam, bleef het onrustig in sommige delen van Kroatië tot het Dayton-akkoord, ondertekend in Parijs in december 1995, de traditionele grenzen van Kroatië erkende.

Bron: Lonely Planet “Eastern Europe” – 11th edition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *