Meteen naar de inhoud
Uitzicht over Berlijn

Hoe regel ik een solovakantie?

Wil jij volgend jaar in je eentje op reis? En heb je (bijna) alle benodigdheden in huis? Dan wordt het misschien tijd voor de volgende stap. Oftewel: “Hoe regel ik een solovakantie?”

STAP 1 – Oriënteren 

Ga, om te beginnen, op zoek naar de mogelijkheden. Waar wil (en kun) je naartoe? Welke eisen en wensen heb je nog meer? En hoeveel tijd en geld gaat dat kosten?

Het kan zijn dat je nog niet op al die vragen een antwoord hebt. Dat geeft niet. Die antwoorden kun je vinden door ze te zoeken. 😉

Zelfs als je nu nog niet genoeg geld of tijd hebt voor een solovakantie, kun je aan deze stap beginnen. Een beetje research vooraf kan geen kwaad, toch? (Ook als er helemaal geen reis in het verschiet ligt, kan ik mezelf uuuuuuuuren vermaken op websites zoals Rome2Rio en Bahn.de.)

Er zijn gigantisch veel manieren om op ideeën te komen voor een (solo) vakantie. Hieronder een kleine, persoonlijke selectie.

Bestemmingen

  • Landkaarten – Leuk om bij weg te dromen, handig om te ontdekken welke bestemmingen er op een bepaalde route liggen. Meestal gebruik ik Google Maps.
  • Televisieprogramma’s, tijdschriften, reisgidsen – Duik in de archieven van of laat je verrassen door (bijvoorbeeld) 3 op reis, Columbus Magazine en Lonely Planet.
  • Mond-tot-mondreclame – Wat raden je vrienden aan? Waar zijn zij al eens geweest? (Of bekijk de bestemmingen waar ik ooit iets over geschreven heb.)
  • Goedkope deals – Je kunt je keuze natuurlijk ook laten afhangen van leuke aanbiedingen op de websites die hieronder staan.

Onderdak

  • Booking.com – Je vindt hier een gigagroot aanbod van ho(s)tels en appartementen, in allerlei prijscategorieën.
  • Hostelworld – Hier ligt de nadruk (uiteraard) op hostels. Heeft ook een leuke weblog waar je inspiratie vandaan kunt halen.
  • Airbnb – Voor als je graag een kamer bij iemand in huis huurt, of een heel appartement voor jezelf alleen wilt hebben.
  • Couchsurfing – Regel hier een gratis overnachting bij een local op de (slaap)bank.
  • WWOOF – Vrijwilligerswerk doen bij een biologische boer ergens ter wereld, tegen kost en inwoning.

Vervoer

  • Rome2Rio – Een website met de vraag “Hoe kom ik van A naar B?” als specialiteit.
  • Interrail – Ik hou van treinreizen, dus deze website mag niet ontbreken. Vooral de spoorwegkaart van Europa is erg fijn.
  • Skyscanner – Als je bij ‘Naar:’ voor ‘overal’ kiest, en bij ‘Vertrek:’ voor ‘goedkoopste maand’, weet je meteen wanneer je voor een spotprijs ergens naartoe kunt vliegen.
  • BlaBlaCar – Misschien kun je met iemand meerijden? Liften, maar dan veiliger en tegen een (kleine) vergoeding.

STAP 2 – Plannen

Heb je één of meerdere leuke bestemmingen gevonden? Weet je hoe je daar kunt komen? En past het plan (waarschijnlijk) binnen je budget?

Dan wordt het tijd om een agenda tevoorschijn te halen. 😀

Bij een “eenvoudige” vakantie – denk: een weekendje Gent – kun je deze stap best samenvoegen met Stap 3. Bestaat je reis uit meerdere vervoerstickets en accommodaties, dan kan het geen kwaad om – vóórdat je iets boekt – alles eerst even op een rijtje te zetten.

Wat kosten de vervoerstickets op de dagen die jij voor ogen hebt? Kun je op die dagen überhaupt makkelijk van A naar B komen? (Niet alle vluchten gaan zeven dagen per week…) Heb je genoeg tijd om over te stappen? Welk hostel spreekt je het meest aan, en is daar nog een bed vrij? …?

Je kunt deze stap zo groot of klein maken als je zelf wilt. Maar probeer niet méér te plannen dan nodig is om de knoop door te (durven) hakken.

Tips

  • Als ik alleen reis, vind ik het fijn om minstens drie nachten op één plek te blijven.
  • Ik kies bijna altijd voor hostels met een gedeelde keuken. Wel zo goedkoop, wel zo gezellig. En minstens zo belangrijk: de beoordelingen. Als die minstens een 8 (of vier van de vijf sterren) opleveren, weet ik dat het goed zit.
  • Misschien kun je gebruik maken van een combinatieticket? Denk aan de Spoordeelwinkel voor een weekendje weg in Nederland, of een Interrail-pas voor treinreizen in Europa. (Vandaag en morgen geven ze 15% korting op de meeste passen. Een internationale pas voor 5 dagen treinen binnen 15 dagen heb je nu al vanaf 177 euro!)
  • ’s Nachts reizen is een handige manier om geld en tijd te besparen, maar zo’n (slapeloze) rit of vlucht kan er stevig inhakken… Heb je dat ervoor over?
  • Tijdens het plannen maak ik alvast een schatting van de totaalprijs, inclusief een ‘daily budget‘ voor eten, uitstapjes, enzovoorts. Zo probeer ik te voorkomen dat de reis uiteindelijk veel duurder uitvalt dan gepland.

STAP 3 – Boeken

Dit is waarschijnlijk de spannendste, maar ook (na zoveel voorbereiding) veruit de makkelijkste stap.

Wanneer wordt het tijd om te gaan boeken?

Hoe langer je wacht, hoe langer je de plannen nog kunt wijzigen. Misschien blijkt het weer op het allerlaatste moment zwaar tegen te vallen, en komt er nog een fantastische last minute voorbij.

Vroeg boeken is over het algemeen voordeliger voor je portemonnee, en je hebt minder kans dat de leukste plekken al volgeboekt zijn.

Het is dus maar net waar jij (en jouw portemonnee) de voorkeur aan geeft.

En je hoeft niet alles in één keer te boeken. Voor mijn reis naar Albanië en terug kocht ik eerst de bus- en treintickets. De overnachtingen regelde ik pas weken later.

In principe is 1-2-3 de volgorde, oftewel ‘oriënteren – plannen – boeken’, maar af en toe één of twee stappen terugzetten kan dus best. Als die reis er maar op vooruitgaat, jatochnietdan?

Zo regel ik een solovakantie. Welke tips zou jij hier nog aan toe willen voegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *